Uite ce să mănânci pentru un somn bun!

Ultima actualizare:

    Cercetătorii au descoperit că cina influenţează foarte mult calitatea somnului
Cercetătorii au descoperit că cina influenţează foarte mult calitatea somnului

Peste 14% din adulţi au mari probleme cu somnul, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Freiburg, Germania. Şi asta din cauza unei alimentaţii total neinspirate înainte de a intra în aşternut.

Pentru a dormi odihnitor e necesar ca în creierul nostru conexiunile cerebrale să se întrerupă, să se recalibreze şi apoi să se reactiveze dimineaţa. În funcţie de aceste trei etape funcţionale ale somnului, suntem mai odihniţi, mai dinamici şi mai lucizi de-a lungul unei zile. 

Gem, banane sau salată

Bananele sunt o sursă bogată de magneziu şi potasiu, care relaxează muşchii. Salata este considerată leacul împotriva insomniilor încă din antichitate. Gemul pe pâine calmează datorită triptofanului conţinut.

5 minute de aer curat

Nu faceţi exerciţii de forţă seara. Asta vă va agita şi va alunga somnul. 5 minute în faţa ferestrei sunt ideale!

Bea lapte

Un pahar cu lapte linişteşte întotdeauna înainte de culcare. Nu ezitaţi să îl îndulciţi cu miere. Este un bun stimulent metabolic, este bogat în calciu şi, atunci când e băut cald, are un efect benefic relaxant şi propice somnului.

Nu mâncaţi târziu

Luaţi cina cu cel puţin două ore înainte să vă puneţi la somn. În nici un caz nu mâncaţi cartofi prăjiţi şi cârnaţi graşi! Efortul depus de sistemul digestiv pentru a procesa mâncarea predispune la coşmaruri.

Mâncaţi fibre

O salată uşoară cu brânză, o fiertură de broccoli sau pur şi simplu o salată de fructe sunt cele mai indicate alimente pentru o cină târzie. În funcţie de gusturi puteţi mânca şi un piure de avocado, orz sau ovăz.

Relaxare

Psihologii recomandă o oră de lectură înainte de culcare. În cazul în care vreţi să aveţi parte de un somn odihnitor până în zori, o oră de muzică simfonică e perfectă pentru că reglează inclusiv metabolismul.

Ora exactă

Obişnuieşte-ţi bioritmul cu ore fixe de culcare. Astfel, vei evita situaţiile neplăcute de a adormi prea târziu pentru a-ţi face orele necesare de somn. Atenţie! Nu-i musai să dormi 8 ore pentru a fi odihnit. Se poate şi 6.

Nu bea alcool seara

Alcoolul dă peste cap organismul. În primul rând, o beţie te duce direct în stadiul de somn adânc, sărind peste etapa MRO (Mişcarea Rapidă a Ochilor) care este esenţială pentru calitatea odihnei. Nu puneţi gura pe alcool cu cel puţin 2 ore înainte!

Siesta de la amiază

O zi agitată se încheie întotdeauna cu o noapte agitată. De aceea, este foarte important ca în intervalul 14.00 – 16.00 să aveţi parte de cel puţin o jumătate de oră de relaxare. Medicii recomandă somnul, dar şi o pauză de siestă.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net