A venit vara! Uite cum să te protejezi de soare!
Cât putem să stăm la soare? De câtă vitamina D avem nevoie şi cum să ne tratăm afecţiunile de la nivelul pielii? E bun bronzul? Toate aceste întrebări sunt cât se poate de justificate, mai ales că temperaturile au început să „sară” deja de 30 de grade. Specialiştii englezi ne învaţă cum să evităm problemele specifice sezonului cald.
Avem nevoie de creme?
Oamenii cu o piele normală nu au nevoie de creme hidratante, pentru că epiderma lor secretă substanţele necesare pentru refacerea organică. Odată cu înaintarea în vârstă, cremele hidratante devin necesare în zonele coatelor, genunchilor şi buzelor. Şi asta pentru că odată cu trecerea timpului se produce cu 1% mai puţin colagen şi pielea reţine mai puţină apă. Keratocitele (celulele de la suprafaţa pielii) tind să se usuce şi să formeze cruste sub forma unor mici solzi.
Cum ne hidratăm?
Specialiştii spun că hidratarea la plajă este foarte importantă. Este indicat să nu bem bere sau sucuri acidulate cât stăm la soare, ci ceai verde. Ceaiul e bogat în antioxidanţii atât de importanţi în repararea mecanismelor care transportă lichidele din interiorul corpului către suprafaţă. Evident, apa nu trebuie să ne lipsească: minimum doi litri zilnic.
Este bun bronzul?
E păcat să nu ne colorăm un pic! Bronzul ajută la fixarea calciului în oase şi ne face mai sexy în ochii partenerilor. Însă diferenţa dintre un bronz perfect şi o arsură solară de pomină este extrem de mică. Dermatologii şi farmaciştii britanici susţin că băşicile produse de arsurile solare nu trebuie sparte, ci unse cu uleiuri cu aloe vera şi hidratate din oră în oră. Înainte de a vă unge cu loţiune de bronzat este necesar să vă obişnuiţi pielea cu razele solare. De aceea este indicat ca prima ieşire la plajă să fie însoţită de loţiune cu factor de protecţie de 20 sau de 50. Pentru un adult sunt necesare 6 linguriţe de soluţie pentru a proteja eficient întreg corpul. Dacă v-aţi ars la soare nu folosiţi anestezice care să conţină benzocaină sau lidocaină, conform doctorului Erin Gilbert, în cazul arsurilor acestea amplifică durerea. Este recomandat în schimb antiinflamatorul ibuprofen şi un unguent emolient puternic hidratant.
Maxime de 35 de grade Celsius
Vremea va fi foarte caldă în weekend în toată ţara, temperaturile maxime urmând să atingă chiar şi 35 de grade în sudul şi sud-estul ţării, fiind mai scăzute pe litoral şi în zona Deltei Dunării, potrivit ANM. De sâmbătă seară vor apărea precipitaţii, însă, vor fi ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice. În cursul zilei de duminică va fi din nou cald, cerul va fi parţial înnorat doar în anumite zone, în special la munte, iar spre seară vor apărea aversele.
Click! spune
Nisipul amplifică radiaţia solară cu 17%. Apa mării ecranează razele solare până la un punct. La piscină, radiaţiile solare cresc cu 10%. 30-40% din radiaţiile ultraviolete reuşesc să penetreze perdeaua de nori şi să producă daune.