Vreți o memorie de elefant și la vârsta bătrâneții? Mâncați usturoi!
Vești bune pentru cei care suferă de boli neurodegenerative! Cercetătorii americani de la Universitatea din Louisville au descoperit că sulfura de alil conținută de usturoi are efecte extraordinar de benefice în încetinirea efectelor unor boli precum Alzheimer, demență sau Parkinson. Chiar dacă usturoiul nu promite vindecarea de biolile neurodegenerative, cercetătorii susțin că au fost înregistrate îmbunătățiri considerabile ale memoriei și capacităților cognitive ale pacienților. Studiul a fost coordonat de doctorul Neetu Tyagi și a fost realizat pe cobai de doi ani (echivalentul vârstei de 56-69 de ani la oameni).
Vești bune pentru cei care au pierderi de memorie: usturoiul reduce efectele bolilor neurodegenerative de genul Parkinson, Alzheimer sau demență. Sulfura de alil conținută de usturoi are un efect benefic asupra florei intestinale care influențează simptomele specifice declinului cognitiv caracteristic etapelor de îmbătrânire. ”Descoperirile noastre au subliniat importanța unei diete diversificate, care să conțină usturoi. În felul acesta sulfura de alil ajută la menținerea sănătății microorganismelor din intestinul subțire, care au un rol important în buna funcționare a capacităților cognitive”, a declarat Jyotirmaya Behera.
Citește și:
15 alimente pe care să nu le mănânci niciodată pe stomacul gol
Iată topul celor mai bune alimente!
Testele pe cobai au demonstrat efectele pozitive
Cercetătorii au testat efectele sulfurii de alil din usturoi asupra cobailor în vârstă de 24 de luni (echivalentul vârstei omenești de 56-69 de ani). Rozătoarele care au luat sulfură de alil au reținut traseul prin labirint mult mai bine decât cei care erau mai tineri decât ei sau de o seamă cu ei, dar nu luau medicația specifică. Sulfura de alil are efecte notabile atât pentru memoria de lungă durată cât și pentru cea de scurtă durată, a arătat studiul sus-menționat. Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că problemele de memorie pot fi cauzate de faptul că factorul natriuretic derivat din neuron (NDNF) nu este suficient regăsit la șoarecii în vârstă. Între microorganismele intestinale și această genă elementul de legătură ar fi cel puțin 50 de tipuri de sulfuri. Totodată efectele îmbătrânirii pot fi contracarate prin sport, o alimentație bogată în cereale, semințe, nuci, pește, ulei de măsline, avocado și verdețuri.