Trucuri pentru a păstra timp îndelungat, în cămară, fructele, legumele și borcanele

Ultima actualizare:

    Cu puțină organizare, te poți bucura peste iarnă de toate bunătățile pe care le-ai pregătit
Cu puțină organizare, te poți bucura peste iarnă de toate bunătățile pe care le-ai pregătit

A venit timpul să-ţi îndrepţi atenţia către cea mai mică încăpere din locuinţa ta – cămara. Urmează să pui la borcan murături, dulceţuri şi zacuscă, să îţi pui la păstrare recolta de mere, cartofi, ceapă, usturoi şi condimente, astfel că spaţiul este foarte important. Trebuie să ai loc pentru toate, dar şi să le creezi în condiţii optime peste iarnă.

Cum să-ți amenajezi cămara

  • Rafturile. Organizarea este cuvântul de ordine, iar rafturile te ajută în acest sens. Mai mari sau mai mici, pe ele poţi pune absolut totul, în ordine, la-ndemână, la vedere. Pentru a nu crea senzaţia de haos, foloseşte inserţii de raft, astfel încât să creezi niveluri suplimentare pentru borcane sau alte articole cu înălţimi diferite.
  • Coşurile şi cutiile. În ele poţi depozita nuci, alune, dar şi sticle înalte, precum cele de ulei sau bulion, în felul acesta evitând micile accidente, cum ar fi răsturnarea lor şi scurgerea lichidelor din recipiente. Tot în cutii drăguţe de lemn poţi pune de la cereale, paste, până la cafea şi condimente. În acest fel ai o vizibilitate mai bună asupra lucrurilor, le păstrezi pe toate în ordine şi poţi supraveghea mai uşor condiţiile de păstrare.
  • Poţi depozita inclusiv pe uşa de la cămară. Cu ajutorul cârligelor autoadezive, poţi agăţa pe uşă, la-ndemână, gustările pentru fiecare membru al familiei, astfel încât fiecare să şi le ia dimineaţa. Ar fi amuzant ca în dreptul fiecărui cârlig să pui chiar numele fiecăruia. La agăţat pe uşă mai poţi pune pacheţele cu condimente sau poţi lipi lista de cumpărături de a doua zi.

Reguli de temperatură, umiditate, ventilație

În spaţiul de depozitare e bine să ţii cont de umiditate, temperatură, ventilaţie şi lumină. Potrivit nutriţionistului Alina Stoica, umiditatea trebuie să fie constantă, astfel încât fructele şi legume să nu absoarbă umiditatea în exces şi să îşi modifice textura. Nici aerisirea nu trebuie neglijată, deoarece într-un spaţiu închis, neventilat, se creează efectul se seră şi există riscul de a se dezvolta ciuperci şi mucegaiuri. Cămara trebuie să fie răcoroasă, dar ferită de îngheţ, cu o temperatură cuprinsă între 4 şi 5 grade, constantă pe tot parcursul anului. De aceea, ideal ar fi să nu fie poziţionată în apropierea unei surse de căldură, precum caloriferul. Lumina trebuie evitată.

Cum se păstrează recolta de toamnă

Rădăcinoasele

Morcovii, ţelina, sfecla, păstârnacul, hreanul sau guliile se ţin în nisip, cu frunzele în afară, dar fără să se atingă între ele, iar ceapa şi usturoiul se împletesc în funii, cum făcea bunica la ţară. Ceapa se mai poate pune în saci din plasă, suspendaţi. Cartofii se păstrează în lădiţe sau coşuri care să permită circulaţia aerului în interior, dar şi între ele, astfel încât să nu încolţească şi să nu se înmoaie. Ai grijă că, dacă sunt ţinuţi la lumină, devin toxici şi amari. În acelaşi timp, evită să-i ţii prea aproape de ceapă, deoarece se vor strica mai repede.

Fructele proaspete

Merele, perele, gutuile, dovlecii se ţin pe etajere de lemn, dispuse la o distanţă de minimum 20 cm între ele, acoperite cu o pânză subţire de cu o hârtie care să permită aerisirea. Nu trebuie să fie umede şi se întorc de pe o parte pe alta la un interval de 10-14 zile. În aceste condiţii, pot rezista 4-5 luni. Merele se depozitează pe rafturi separat de alte fructe şi legume deoarece produc etilenă. Ele se pot menţine foarte bine în lădiţe de lemn sau în coşuri, căptuşite cu hârtie şi apoi acoperite tot cu hârtie

Fructele oleaginoase

Nucile, alunele sau arahidele se păstrează cel mai bine în coajă, pentru a feri miezul plin de acizi graşi nesaturaşi (omega-3 şi omega-6) de lumină. Aerul şi lumina degradează aceste uleiuri, iar miezul ar râncezi mult mai uşor.

Alimentele uscate

Fructele şi legumele deshidratate se păstrează în borcane de sticlă de culoare închisă, etanşate, sau în pungi de hârtie închisă, astfel încât să nu pătrundă aerul în interior. Borcanele de sticlă incoloră pot fi învelite în folie de aluminiu. E important să fie foarte bine uscate, în caz contrar, este posibil să se dezvolte mucegai în interior sau să facă gândăcei.

Borcanele

Atât timp cât au fost sterilizate corect, nu au nevoie de condiţii deosebite de depozitare. Stau bine în locuri uscate, răcoroase, şi trebuie verificate din două în două săptămâni pentru a vedea dacă şi-au schimbat culoarea sau s-a format spumă la suprafaţă.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
love 8457762 1280 jpg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
horoscop 4 august jpg
fericire  foto   Shutterstock jpg
Banner Astroloaga Andreea
image png
poza 3 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net