Aşa dezveţi câinele să mai sară pe tine!

Ultima actualizare:

    Aşa dezveţi câinele să mai sară pe tine!
Aşa dezveţi câinele să mai sară pe tine!

De ce rod câinii pantofii stăpânilor, canapeaua, cablurile, de ce sar pe masă şi de ce sparg diverse obiecte prin casă? Răspunsul e simplu: de plictiseală sau ca să-ţi atragă atenţia. Soluţia: jucaţi-vă mai mult cu ei, afară.

„Săritul pe stăpân este o formă instinctivă de salut, pentru căţel. El ar trebui de mic învăţat că nu are voie să sară.

Programul de disciplină şi dresaj poate începe la trei luni de viaţă. Odată ce-l înveţi comenzile «şezi» şi «aşteaptă», te poţi folosi de ele pentru a-l tempera", spune Călin Petre, specialist în comportament canin.

Dacă sare pe tine, retrage-ţi piciorul, luându-i, în acest fel, sprijinul. Căţelul va cădea pe sol, iar la scurt timp mângâie-l şi laudă-l.

Nu te entuziasma prea tare când te întorci acasă pentru că îi vei transmite şi animalului o stare de agitaţie, de bucurie, pe care şi-o va manifesta, cum altfel decât... ţopăind.

E mai bine dacă nu-l bagi în seamă câteva minute, ba chiar priveşti peste el, cu superioritate. Abia peste un minut sau două îl chemi la tine şi îl mângâi, relaxat.

Dacă deja s-a obişnuit să sară pe tine, aruncă-i o recompensă atunci când intri pe uşă. Atenţia lui se va muta pe bucăţica de mâncare de pe jos.

Inclusiv când te joci cu el, nu-i transmite o stare de agitaţie. Fii tot atât de relaxat pe cât ai vrea să fie el. Acesta este motivul pentru care câinii crescuţi de persoane în vârstă sunt mult mai liniştiţi, pentru că tind să copieze comportamentul stăpânului.

Atunci când sunteţi afară, la plimbare, iar câinele are tendinţa de a sări pe trecători, trage-l uşor de lesă, luându-i stabilitatea. Apoi cheamă-l spre tine şi oferă-i ceva bun. Va învăţa că e mai avantajos să sară pe tine.

Când sare pe tine, fă un pas în spate şi dă-i comanda de interdicţie. Aceasta este "nu" sau "fui".

"Cuvântul «nu» îl foloseşti şi în viaţa de zi cu zi, în conversaţiile obişnuite, iar câinele, dacă îl aude, poate reacţiona şi se va simţi dezorientat.

De aceea este mai bine să alegi un cuvânt special pentru el", spune Călin Petre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bere istock jpg
image
image
image
image
image
image
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net