Cea mai lungă autostradă subacvatică din China a fost inaugurată. În cât timp a fost construită

6 ianuarie 2022

China a inaugurat, la început de an, cea mai lungă autostradă subacvatică din țară, a cărui construcție a durat patru ani. Tunelul Taihu se întinde pe 10,79 de kilometri și e construit sub lacul Taihu, din provincia Jiangsu, la 50 km de Shanghai.

article img
Tunelul Taihu este cel mai lung tunel subacvatic din China foto: Profimedia

Tunelul Taihu este situat în estul provinciei Jiangsu și, conform oficialilor guvernamentali, a costat 9,9 miliarde de yuani (în jur de 1,56 de miliarde de dolari). Munca pentru ridicarea lui a început în 9 ianuarie 2018.

Peste două milioane de metri cubici de ciment au fost folosite pentru contrucția tunelului, care are două sensuri și șase benzi. Presa din China scrie că el are și o lățime de 17,45 de metri, notează cnn.com. Tavanul tunelului este luminat de becuri colorate LED, făcute special pentru a nu obosi ochii șoferilor.

Autostrada din care face parte, deschisă în decembrie

Tunelul Taihu este partea a autorstrăzii Changzhou-Wuxi, cu o lungime de 43,9 km, care a fost inaugurată în 30 decembrie 2021. Autostrada este o rută alternativă pentru cei care călătoresc cu mașina între Shanghai și Nanjing, capitala provinciei Jiangsu. Ea conectează drumurile din Suzhou, Wuxi și Changzhou și are ca scop fluidizarea traficului dintre orașele aflate în zona lacului Taihu, dar și de a ajuta la dezvoltarea zonei deltei râului Yangtze.

stanga
dreapta
article img
article img
article img

Norvegia, cea mai lungă autostradă subacvatică din lume

Tunelul Taihu este al doilea tunel subacvatic ca lungime din lume. Cea mai lungă autostradă subacvatică este în  Norvegia: tunelul Ryfast, cu două sensuri, are 14,3 km, pornește din orașul Stavanger și merge până în Strand.

Și Japonia are un tunel subacvatic mare: porșțiunea de sub apă a autostrăzii Tokya Bay Aqua Line are 9,6 km și trece pe sub Golful Tokyo.

Canalul Mânecii, cel mai lung tunel subacvatic din lume

Desigur, cel mai mare tunel subacvatic din lume e cel de pe Canalul Mânecii, care conectează Anglia de Franța prin rută de cale ferată. Porțiunea sa aflată sub apă este de 37,9 km. Nu este, însă, un tunel de autostradă.