Cum să-ţi ajuţi adolescentul să-şi aleagă cariera potrivită

Luna iulie reprezintă în mod tradiţional un moment important pentru adolescenţi, dar şi pentru familiile lor. Absolvenţii clasei a opta îşi aleg liceul, iar cei care au luat Bacalaureatul decid dacă vor continua sau nu cu facultatea. Simona Soare, trainer şi speaker în dezvoltare personală şi profesională, le dă câteva sfaturi părinţilor pentru a gestiona cât mai bine acest proces.

Alegerea liceului sau a universităţii poate fi destul de stresantă
Alegerea liceului sau a universităţii poate fi destul de stresantă

Adolescenţa reprezintă o perioadă plină de descoperiri şi provocări, iar alegerea carierei potrivite poate părea o sarcină de-a dreptul copleşitoare pentru un elev.

Iată cum poţi juca un rol esenţial în ghidarea adolescentului tău în acest proces, oferindu-i încrederea şi suportul necesare pentru a-şi alege o carieră care să-l împlinească.

Exploraţi împreună toate opţiunile

Un pas esenţial în identificarea unei cariere potrivite este să asculţi cu atenţie interesele copilului tău. Petreceţi timp împreună pentru a explora diverse opţiuni.

Poţi folosi teste de aptitudini şi personalitate, pentru a-l ajuta să-şi descopere punctele forte. Poate că vizitarea unui muzeu de artă sau participarea la un atelier de programare i-ar putea stârni interesul pentru domenii precum pictura, respectiv tehnologia informaţiei.

Dacă adolescentul tău iubeşte să călătorească şi să petreacă mult timp în natură, o carieră în domeniul turismului ar putea fi luată în considerare.

Simona Soare, trainer şi speaker de dezvoltare personală şi profesională, oferă sfaturi esenţiale
Simona Soare, trainer şi speaker de dezvoltare personală şi profesională, oferă sfaturi esenţiale

Sprijină-l în dezvoltarea abilităţilor necesare

Oferă copilului tău sprijin în dezvoltarea abilităţilor necesare pentru cariera pe care şi-o doreşte. Discută despre ce facultate sau ce cursuri ar dori să urmeze.

Dacă şi-a propus să devină om de afaceri, încurajează-l să participe la diverse programe de business. Este bine ca el să fie implicat în diverse proiecte extracurriculare, pentru a-şi descoperi noi interese.

Încurajează-ţi adolescentul să obţină experienţă în domeniile care îl interesează. De exemplu, poţi să-l îndrumi să-şi caute un internship într-un domeniu relevant.

Laudă-i realizările şi încurajează-l să-şi seteze obiective realiste. O stimă de sine sănătoasă este esenţială pentru succesul profesional.

Fii un model pozitiv

Este bine să-i dai adolescentului exemple de oameni care au reuşit din punct de vedere profesional.

Poate fi vorba despre un muzician talentat, un medic dedicat sau un creator de modă inovator.

Poţi organiza întâlniri cu profesionişti din mai multe domenii, pentru a-i oferi o viziune mai clară asupra diverselor profesii.

Totodată, demonstrează-i prin propriul exemplu cum pasiunea şi dedicarea pot conduce la satisfacţie profesională. Povesteşte-i despre propriile experienţe şi lecţii învăţate pe ­parcursul carierei tale.

Unii elevi pot alege şcolile profesionale, pentru a învăţa o meserie
Unii elevi pot alege şcolile profesionale, pentru a învăţa o meserie

Nu-l obliga să aleagă o anumită profesie

Ghidarea în acest proces de căutare îi va oferi motivaţie. Încurajează-l să ia decizii informate şi să nu se teamă să-şi schimbe direcţia, dacă simte că este necesar.

Piaţa muncii este într-o continuă schimbare, iar capacitatea de a învăţa şi de a se adapta va fi esenţială pentru succesul său pe termen lung.

Nu uita că alegerea carierei este o decizie personală. Nu-l obliga să aibă o anumită profesie doar pentru că tu îţi doreşti acest lucru.

Dragostea şi încurajările tale îi vor da încrederea necesară pentru a-şi urma visurile şi a face faţă provocărilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net