De ce nu este bine să consumăm băuturi reci pe timp de caniculă. Explicațiile Mihaelei Bilic

image
Băuturile reci ne răcoresc doar pe momentFOTO: Unsplash.com

Canicula încă ne dă bătăi de cap și cu toții ne dorim să savurăm o băutură rece în care să mai adăugăm și câteva cuburi de gheață. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că nu este bine să facem acest lucru pentru că, de fapt, băuturile reci nu ne vor răcori pe măsura așteptărilor.

Astfel, cu fiecare grad în plus adăugat temperaturii de afară, cu atât mai rece ne dorim apa sau sucul pe care dorim să le consumăm. Doar că răcorirea va fi doar pentru moment. Mihaela Bilic spune că pentru a ne răcori, trebuie să fim bine hidratați.

Băuturile trebuie consumate la temperatura camerei

”Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul i-e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură- deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.

Organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri și supe fierbinți? Toate vor declanșa un val de căldură”, scrie Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

Ce pățești dacă bei sucuri dulci sau alcool pe caniculă

”Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune- deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală”, mai arată nitriționista.

Mihaela Bilic mai spune că ”variante perfecte de lichide ce pot fi consumate pe timp de caniculă sunt: apa plată și apă carbogazoasă aromatizate cu felii de fructe (citrice, căpșuni) sau condimente (frunze de mentă, busuioc, ghimbir), infuziile de fructe sau de plante. Cat despre alcool, vinul alb sau roze se pretează a fi diluat cu apă sau cuburi de gheață. Tot pentru hidratare cu remineralizare încercați cafea cu lapte rece și puțină gheață, fără nici un strop de zahăr- efect tonic și anorexigen garantat”.

Încă o săptămână de caniculă

Zilele caniculare vor reveni la începutul săptămânii următoare în vestul și sudul țării, transmit meteorologii.

"Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puțin până la 20 - 23 august. La începutul săptămânii ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest și sud a țării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius. Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local", a declarat la Digi24 directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Meteorologul a mai precizat că fenomenele extreme de tipul vijeliilor puternice se vor păstra până la finalul anotimpului cald, astfel că și în România vara lui 2021 va rămâne în istoria măsurătorilor meteorologice ca o vară a extremelor.

Citește și:

Cum ne protejăm de caniculă. 13 sfaturi care ne scapă de neplăceri

Ce fac vedetele pentru a fenta canicula

transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
axialnt Sursa CJ Neamt jpg
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg