Dezobişnuieşte-l să mai facă prostii în casă!

image
Instructorul Mihai Nae, alături de “prietenele” sale, Cora şi Dona, din rasa ciobănesc german

Roade perne, cabluri, pantofi, latră şi face gălăgie în miez de noapte, e foarte agitat, aleargă şi sparge lucruri prin casă? Este greu cu un căţel neastâmpărat într-un apartament mic de bloc, mai ales când vecinii îţi atrag atenţia că îi deranjezi. De aceea, îţi dăm câteva trucuri ca să-l cuminţeşti.

De ce face căţelul tău prostii prin casă? Sunt două motive şi ambele din vina ta: de plictiseală sau ca să-ţi atragă atenţia. În acest din urmă caz, soluţia nu e să-l cerţi. „Dacă-l cerţi, îl pedepseşti sau doar vorbeşti cu el, câinele şi-a atins ­scopul – ţi-a atras atenţia. O mai mare pedeapsă pentru el ar fi să-l ignori. Cu timpul, dacă va vedea că «munca» lui de distrugere nu duce nicăieri (adică nu-ţi atrage atenţia), o va abandona”, spune instructorul canin Mihai Nae. În situaţia în care nu îl scoţi prea des afară, nu te joci cu el şi nu-i consumi energia, se va plictisi, iar atunci va începe să facă tot felul de prostii. Scoate-l mai des afară, lasă-l să se joace cu alţi câini, să alerge, să-şi consume energia, astfel încât atunci când ajunge acasă să fie obosit fizic şi psihic. Iată cum rezolvi fiecare problemă în parte.

  • Latră în miez de noapte şi scoală tot blocul
  • Există o metodă mai bună de a-ţi atrage atenţia asupra lui? Nu! Dacă îl cerţi şi îi spui să tacă, mai tare va lătra. „Ca să-l bagi în seamă, se mulţumeşte şi cu cearta. De aceea, în primă fază ignoră-l, iar când a încetat, recompensează-l. Sau trimite-l într-o altă cameră din care nu mai aude zgomot şi, la fel – când încetează cu lătratul, recompensează-l”, te învaţă instructorul.
  • Roade cabluri, perne, canapele, pantofii stăpânului
  • Când pleci la serviciu, iar căţelul rămâne singur în casă, lasă-i o preocupare: o jucărie, un os de ros. Însă aceasta nu e o soluţie pe termen lung, e de părere Mihai Nae, pentru că şi de aceste jucării se va plictisi după 2-3 zile. Amenajează o cameră special pentru el, în care să aibă doar pătuţul lui, apă şi ­mâncare. De asemenea, ai mai putea să pulverizezi un spray special pe obiectele pe care are tendinţa să le roadă. Acesta emană un miros de lămâie şi creează o barieră neplăcută pentru câine.
  • Aleargă şi dărâmă lucruri
  • Asta pentru că nu e educat. Potrivit instructorului, fiecare animal de companie ar trebui să ştie comanda „aşteaptă”. Una destul de complexă, care se învaţă prin mai multe exerciţii variate. Dacă o cunoaşte, câinele va şti să-şi aştepte cuminte în casă stăpânul, când acesta e la serviciu, va asculta când e trimis la loc, va aştepta cuminte în faţa magazinului, se va opri din lătrat dacă i se cere şi multe altele.
  • Îşi face nevoile în casă pentru că îl laşi prea mult singur, aceasta fiind modalitatea lui de a te pedepsi
  • Nu-l certa, pentru că i-ai da, astfel, atenţia pe care şi-o doreşte. Cea mai bună soluţie e să faceţi plimbări lungi şi mai dese. Trebuie să ştii că un pui trebuie scos afară la 2-3 ore, în timp ce un câine adult poate rezista până la 12 ore.

Încă de când animalul e mic, limitează-i accesul prin casă

9 acasa 1 caine prostii jpeg
Instructorul Mihai Nae, alături de “prietenele” sale, Cora şi Dona, din rasa ciobănesc german

Dacă te temi că un animal de companie îţi va dărâma plasma, vaza cu flori şi alte lucruri fragile de prin casă, trebuie să iei măsuri încă de când acesta e pui. E bine să le vadă, dar să nu poată ajunge la ele. Căţelul e curios până la o anumită vârstă. După ce va mai creşte, se va obişnui cu mediul înconjurător şi nu-l va mai interesa, astfel încât să sară şi să doboare.

Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub iosif rotaru png
Ion Hristescu png
cub andreea banica animat gif
Roxana, alături Liviu Guță
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
BeFunky collage (18) jpg
3 paula seling png png
vreme rece de toamna
Vladimir Putin FOTO Shutterstock
image
image
image
image
rate banci jpg
calendar ortodox 2021 03 octombrie sf dionisie aeropagitul png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
Tragedie Indonezia, EPA jpg
BeFunky collage (18) jpg