Iepurele nu este doar un cadou de Paşte. Iată ce nevoi are şi cum trebuie îngrijit

Ultima actualizare:
iepure
iepure

E micuţ, pufos şi foarte simpatic. Oricine şi l-ar dori în dar de Paşte. Nu e mare lucru să oferi un asemenea cadou drăgălaş, mai ales că în piaţă îl găseşti la doar 30 de lei. Însă, atenţie! Ca orice animal, are nevoile lui şi implică multă responsabilitate.

Nu e foarte comod să ţii un iepure în casă. Lăsat liber, îşi face nevoile peste tot. Evident, în timp, poate fi obişnuit cu locurile lui de luat masa, de somn şi de făcut nevoile la litieră, ca pisicile. Apoi, trebuie să ştii că trebuie în permanenţă să roadă ceva, altfel, îi cresc dinţii şi ajunge să nu mai poată mânca. Cablurile din casă cad deseori „victime", astfel că e indicat să fie ascunse şi izolate.

În rest, e blând, cuminte, nu face gălăgie, nici dezordine, nu cere afară, la plimbare şi nici de jucării nu are nevoie. E, totuşi, un animal inteligent, care îşi recunoaşte stăpânul şi îi răspunde cu afecţiune. Nu te aştepta să ţopăie de bucurie când te vede, ca un câine, sau să se alinte pe lângă picioarele tale, ca pisica. El este mult mai „rezervat", din acest punct de vedere. Şi, în plus, doar e renumit ca fiind un animal sperios. Se obişnuieşte cu un număr limitat de persoane, maximum cele din familie. Ca orice animal de companie, trebuie să aibă program de socializare cu stăpânul, să aibă parte de afecţiune, gesturile omului fiind cât mai blânde.

Nu simte nevoia să fie scos la plimbare. El poate trăi toată viaţa în spaţii restrânse. Singura condiţie este ca acestea să fie luminoase, aerisite, dar fără curenţi de aer. Însă un colţ al lui, cu talaj sau fân, în care să se retragă şi îngropa, în care să se simtă protejat, este absolut necesar.

Iepurii se hrănesc cu orice este vegetal. Îi poţi da mere, morcovi sau salată, însă nu citrice, fasole, mazăre sau lucernă, nici ceapă, usturoi sau cartofi cruzi, aceştia din urmă fiind toxici. De asemenea, nu trebuie să se atingă de dulciuri sau de alimente cu aditivi sau coloranţi. Poţi găsi la pet-shop-uri hrană paletată specială şi, ca desert, oferă-le doar fructe şi legume proaspete. În permanenţă trebuie să aibă apă proaspătă, pusă în dozatoare speciale, cu bilă.


    iepure
iepure
image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net