Uite cum te pregăteşti pentru trecerea la ora de vară!

Ultima actualizare:

    În noaptea de 26 spre  27 martie dăm ceasurile  înainte cu o oră
În noaptea de 26 spre 27 martie dăm ceasurile înainte cu o oră

De azi într-o săptămână trecem la ora de vară, iar asta înseamnă că vom da ceasurile înainte cu o oră. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 26 spre 27 martie, ora 3.00 va deveni ora 4.00. Mulţi dintre noi nu vor fi afectaţi de această schimbare, dar există persoane care resimt din plin lipsa unei ore de somn. Iată cum să ne pregătim organismul din timp şi cum să facem faţă oboselii.

Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an în ultima duminică a lunii martie, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie. Aceste schimbări provoacă un dezechilibru al bioritmului, iar unele persoane se obişnuiesc mai greu cu noul program. Medicii sunt de părere că, în general, avem nevoie de aproximativ 7 zile pentru a ne adapta la ora de vară. Însă nu toată lumea resimte efectele. Predispuşi sunt cei care suferă de depresie şi anxietate, de stres, surmenaj şi oboseală cronică, dar şi persoanele care au obiceiul de a se culca seara foarte târziu.

Cum ne afectează?

Faptul că dormim cu o oră mai puţin ne face să fim mai obosiţi dimineaţa. Ne trezim mult mai greu, iar organismul are nevoie de un timp mai îndelungat până să intre în ritmul său obişnit. Iar din cauza acestui lucru, anumite persoane ar putea să resimtă o lipsă de concentrare pe parcursul zilei, oboseală accentuată şi o stare de moleşeală inexplicabilă. Eşti mai nervos, îţi pierzi mai repede răbdarea, nu mai dai randament, eşti lipsit de inspiraţie şi de chef de muncă. Însă aceste efecte negative pot fi evitate.

Pregăteşte-ţi organismul cu o săptămână înainte

Pregătirea organismului pentru marea schimbare ar trebui începută cu câteva zile înainte. Iar primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să încerci să te culci mai devreme cu o oră, pentru a te putea scula mai devreme a doua zi dimineaţă. În primele zile va fi mai greu şi este posibil să nu poţi adormi imediat. Însă încet, încet, organismul se va obişnui cu noul program. Iar dacă nu, îi poţi da o mână de ajutor. Fă o baie relaxantă, cuibăreşte-te în pat lângă o carte bună şi bea o cană cu lapte cald. Somnul va veni garantat! Pune alarma ceasului să sune mai devreme decât de obicei, astfel încât modificările ritmului biologic să aibă loc treptat.

Dormi la prânz!

Dacă în cursul săptămânii îţi va fi imposibil să te odihneşti la prânz deoarece eşti la serviciu, duminică încearcă să dormi măcar o oră.  În acest fel, organismul se va odihni, iar luni dimineaţa te vei trezi mult mai uşor. Pentru un somn odihnitor, în cameră trebuie să fie semi-întuneric şi foarte multă linişte. Închide telefonul, televizorul, dar şi laptopul sau computerul.

Renunţă la cinele grele şi copioase

Alimentele grele consumate seara precum grăsimi, prăjeli sau dulciuri îţi pot perturba somnul. Recomandat este să iei cina la ora 19.00 şi să nu mai mănânci nimic după aceea. Dacă ţi se face din nou foame, poţi consuma fructe sau un iaurt simplu. În acest fel, până te culci, organismul va avea timp să digere alimentele. În caz contrar, somnul tău va fi unul agitat, este posibil să suferi de insomnie, iar dimineaţa te vei trezi foarte obosit.

Renunţă la cafeaua din timpul zilei

Mulţi dintre noi ne bem cafeaua dimineaţa, însă există persoane care au nevoie de o doză mai mare de cofeină pentru a putea funcţiona peste zi. Dacă te numeri printre cei care beau cafea şi în cursul zilei, este recomandat să renunţi la acest obicei, măcar o perioadă. Cafeaua de peste zi te va ţine treaz noaptea. La fel şi ceaiul verde sau negru, băuturile energizante şi sucurile care conţin cofeină. 

Fă mai mult sport!

Dacă peste zi faci mai multă mişcare sau chiar sport, atunci seara, când vei ajunge acasă, vei fi obosit şi vei dormi buştean. Somnul tău va fi unul foarte odihnitor, iar dimineaţa te vei trezi mult mai bine. Încearcă, deci, să pleci la serviciu pe jos, să nu mai foloseşti atât de des liftul şi să urci pe scări, ieşi la plimbare sau fă exerciţii fizice acasă la tine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net