Imagini fabuloase din Univers, captate de telescopul spaţial Hubble - FOTO/VIDEO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Telescopul spaţial Hubble împlineşte pe 24 aprilie, 20 de ani de la lansarea sa, fiind primul telescop care a revoluţionat astronomia şi a transmis imagini spectaculoase din univers.

Sărbătorirea acestei zile s-a făcut prin publicarea din partea NASA a mai multor imagini spectaculoase ale Nebunloasei Carina, ce se află la 7.500 de ani lumină de Pământ, în sudul constelaţiei Carina, scrie Adevărul.

Hubble este produsul creat de NASA în colaborare cu Agenţia spaţială europeană acum 20 de ani. Telescopul spaţial a fost lansat în spaţiu pe 24 aprilie 1990 prin naveta Discovery, fiind plasat pe orbită la 600 de km de Pământ.

În 1993, Hubble a început să uimească lumea prin imaginile transmise în care capta exploziile gigantice de la moarte unei stele.

Hubble a fost martorul mai multor descoperiri care au ajutat la stabilirea vârstei universului la 13.7 miliarde de ani, a furnizat prima dovadă a existenţei energiei negre care ocupă aproximativ 70% din univers şi care echilibrează forţa de gravitaţie, a monitorizat formarea planetelor şi a descoperit că universul se extinde într-un ritm rapid.

Telescopul are 12 tone şi o lungime de 13,3 metri şi a transmis 570.000 de imagini a peste 30 de obiecte stelare.

Succesorul lui Hubble va surprinde momentul naşterii universului

Telescopul a fost numit după Edwin Hubble, cel care a descoperit expansiunea universului şi care a formulat Legea lui Hubble. Succesorului lui Hubble ar putea fi telescopul spaţial pe infraroşu "James Webb Space Télescope", cel care ar putea sa surprindă chiar momentul naşterii universului.

Misiunea Atlantis din mai, care a reparat unele instrumente şi a instalat altele noi, a permis prelungirea vieţii lui Hubble cu cel puţin cinci ani.

O mică parte din roiul globular Omega Centauri, aglomerare care adăposteşte peste zece milioane de stele. Stelele din Omega Centauri au intre 10 si 12 miliarde de ani şi se află la aproximativ 16.000 de ani lumină faţă de Pământ:

simeon stalpnicul png

O stea, care a avut la un moment dat de cinci ori masa Soarelui, se stinge:

Nebuloasa Ochiul Pisicii:

Un inel de praf în jurul stelei Fomalhaut:

Gazul emis de o stea care moare:

O furtună de gaze în nebuloasa Omega (M17):

Vârtejuri gigantice în nebuloasa Laguna:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
image
actualitate.net
image
actualitate.net