Bază militară din Irak, atacată cu rachete! Instituția găzduiește soldați americani, însă doar 4 irakieni au fost răniți


    Bază militară din Irak, atacată cu racheteFoto: Pixabay
Bază militară din Irak, atacată cu racheteFoto: Pixabay

Opt rachete au lovit duminică, 12 ianuarie, o bază aeriană irakiană care găzduieşte soldaţi americani la nord de Bagdad, au transmis surse militare irakiene, fără a preciza însă originea atacului.

Patru soldaţi irakieni au fost răniţi, conform armatei țării. Sursele militare irakiene au dat asigurări că niciun soldat american nu a fost rănit sau ucis, deși, probabil, aceștia erau, de fapt, vizați, în contextul tensiunilor dintre SUA și Iran. 

Aproape toate trupele americane au părăsit deja această bază situată la Balad, după escaladarea amenințărilor publice dintre cele două state. „Nu mai sunt decât circa 15 soldaţi americani şi un singur avion la Balad”, a spus pentru AFP o sursă militară irakiană.

Responsabili ai serviciilor de securitate irakiene au declarat anterior tot pentru AFP că 90% dintre subcontractanţii americani desfăşuraţi la bază au fost evacuaţi.

De la sfârşitul lunii octombrie, zeci de rachete au fost lansate asupra unor baze irakiene care găzduiesc soldaţi americani, omorând la 27 decembrie un subcontractant american. Ca represalii, la 29 decembrie, SUA au bombardat baze irakiene de la frontiera cu Siria, omorând 25 de combatanţi ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari pro-Iran integrată trupelor irakiene.

Escaladarea a atins apoi un nivel inedit, cu un atac cu dronă, la ordinul preşedintelui american Donald Trump, care i-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe numărul doi al Hashd al-Shaabi, Abu Mehdi al-Muhandis, în apropiere de aeroportul din Bagdad, la 3 ianuarie.

Iranul a ripostat la 8 ianuarie lansând 22 de rachete balistice asupra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad (vest), care găzduieşte trupe americane, fără a face victime.

De atunci, tirurile cu rachete asupra intereselor americane, printre care şi ambasada din Zona Verde din Bagdad, s-au reluat aproape zilnic, în contextul în care Parlamentul irakian a votat pentru plecarea trupelor străine din ţară, potrivit Digi 24

oana roman si marius elisei
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
condimente jpeg
FotoJet jpg
horoscop zilnic 1 martie jpeg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
antonia sexy jpg
Constantin Diță îl interpretează pe Giani din ”Las Fierbinți” jpeg
image
image
image
image
image
image
4 front doctorita spagara jpg
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg