Catedrala Notre Dame: imagini înainte și după incendiu. Ce s-a pierdut în tragedie

Ultima actualizare:

    foto: AFP
foto: AFP

Imaginile cu Catedrala Notre Dame arzând îi vor urmări, cu siguranță, multă vreme pe cei care au pășit vreodată în cel mai vizitat monument din Europa. După ce incendiul a fost stins, autoritățile franceze au evaluat pierderile.

Catedrala Notre Dame din Paris a fost afectată grav de un incendiu luni, 15 aprilie. Focul a ars timp de 12 ore, timp în care turla-săgeată din secolul 19, dar și șarpanta au fost distruse în intregime.

Imaginile cu catedrala înainte și după incendiu arată proporțiile dezastrului.


    foto: AFP
foto: AFP


    foto: AFP
foto: AFP
  • Turla-săgeată a catedralei, emblema monumentului, înaltă de 93 de metri, construită de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc între 1859 și 1860, s-a prăbușit la o oră după izbucnirea incendiului. Cele 16 statui din bronz de pe turlă, 12 apostoli și patru evangheliști, fuseseră demontate cu numai câteva zile înainte, pentru a fi restaurate.
  • Cocoșul de bronz din vârful turlei, considerat pierdut, a fost găsit aproape intact printre dărâmături. Conform reprezentanților Bisericii franceze, acesta adăpostește relicvele Sfintei Genoveva și ale Sfântului Denis, precum și o parte din coroana de spini a Mântuitorului, considerate a avea un rol protector față de locuitorii Parisului.

Ce a fost deteriorat

  • Toată șarpanta (scheletul din lemn care susținea acoperișul) și acoperișul au fost distruse.
  • O parte din boltă s-a prăbușit, conform purtătorului de cuvânt al Brigăzii de pompieri din Paris. Din imagini se vede o gaură uriașă în locul unde s-a prăbușit turla. Deși turla a căzut peste naos, altarul și crucea lui au rămas intacte.
  • Picturile de pe pereții catedralei au fost afectate numai de fum, nu și de foc, așa că vor putea fi restaurate într-un timp scurt.
  • Orga mare, din secolul 15, cu cinci claviaturi și aproape 8.000 de tuburi, a fost salvată, chiar dacă structura eia fost afectată de cenușă și de apa folosită de pompieri pentru stingerea incendiului. Orga mică, aflată chiar sub turla-săgeată, a fost profund afectată de incendiu, conform unuia dintre cei trei organiști titulari de la Notre Dame.


    foto: AFP
foto: AFP


    foto: AFP
foto: AFP

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net