Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

image
Pangolinul pare să fie veriga lipsă în răspândire coronaviruslui de la lilieci la oameniforo: shutterstock

Cercet─âtorii par s─â fi g─âsit veriga lips─â din lan╚Ťul de transmitere a coronaviruslui care a ucis sute de oameni ├«n China ┼či SUA ┼či a ├«mboln─âvit alte zeci de mii de persoane. Pangolinul ar fi cel care a dus virusul de la animale la oameni. Acest animal este pe cale de dispari┼úie, ├«ns─â unul dintre cele mai traficate mamifere. Carnea lui este considerat─â o delicates─â ┼či este foarte scump─â.

Pe m─âsur─â ce un coronavirus mortal se r─âsp├ónde╚Öte ├«n China ╚Öi ├«ncepe s─â acapareze alte p─âr╚Ťi ale lumii, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«ncearc─â s─â identifice modul ├«n care oamenii au fost expu╚Öi pentru prima dat─â. P├ón─â se ┼čtie c─â virusul este zoonotic, ceea ce ├«nseamn─â c─â se transmite de la animale la oameni. Cercet─ârile genetice au confirmat c─â au avut originea ├«n lilieci. Dar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â cred c─â cel mai probabil un alt animal a servit ca intermediar ├«ntre lilieci ╚Öi oameni. 

Animalul respectiv ar putea fi pangolinul, un mamifer nocturn, cu o limbă mai lungă decât corpul său, scrie businessinsider.com.

Un grup de cercet─âtori de la Universitatea Agricol─â din China de Sud a descoperit c─â e╚Öantioanele de la pacien╚Ťii cu coronavirus erau 99% identice cu probele de virus prelevate de la pangolinii s─âlbatici, potrivit agen╚Ťiei de ╚Ötiri oficiale din China Xinhua. Cercet─ârile lor nu au fost publicate sau confirmate de al╚Ťi exper╚Ťi, dar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â spun c─â rezultatele au sens, av├ónd ├«n vedere ceea ce ╚Ötim despre animale.

Pangolinii sunt adesea bracona┼úi pentru solzi de keratin─â, care sunt utilizate ca ingrediente ├«n medicina tradi╚Ťional─â chinez─â pentru tratarea unor afec┼úiuni printre care artrita ┼či astmul.

Carnea lor este considerată și o delicatesă în China și Vietnam.

Cum se transmite coronavirusul de la lilieci la oameni prin pangolin

Potrivit oamenilor de ┼čriin┼ú─â, dac─â liliecii arunc─â fecale sau saliv─â asupra alimentelor consumate de un pangolin, animalul poate deveni un purt─âtor al coronavirusului. Oamenii pot fi apoi expu╚Öi consum├ónd carnea acestuia, permi╚Ť├ónd apoi transmiterea virusului de la persoan─â la persoan─â.

Ce știm despre pangolini până acum

├Än ciuda interac╚Ťiunilor for╚Ťate cu oamenii, pangolinii sunt ├«n mare parte solitari ├«n s─âlb─âticie. Cu excep╚Ťia unei specii, pangolinul african cu coada lung─â, aceste animale ├«╚Öi petrec cea mai mare parte a zilei dormind ├«n copaci sau ├«n gropi subterane. Noaptea, ei caut─â insecte precum furnicile ╚Öi termitele cu limbile lor lungi ╚Öi lipicioase, care se pot ├«ntinde p├ón─â la 16 centimetri.

Pangolinii nu au din╚Ťi, dar se bazeaz─â pe alte caracteristici, cum ar fi ghearele ascu╚Ťite pentru a s─âpa prin movile de insecte sau pentru a ├«ndep─ârta scoar╚Ťa de copaci. De asemenea, au cozi puternice care le pot sus╚Ťine atunci c├ónd at├órn─â cu susul ├«n jos de crengi.

Este ilegal s─â consum─âm pangolin

Pangolinul este declarat animal protejat ├«ncep├ónd din septembrie 2016 prin Conven┼úia interna┼úional─â privind comer┼úul cu specii amenin┼úate cu dispari┼úia (CITES). El a ÔÇ×c├ó┼čtigatÔÇŁ titlul - de neinvidiat - de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind captura┼úi ├«n ultimii zece ani ├«n p─âdurile din Asia ┼či Africa.

Mai multe investiga╚Ťii au relevat faptul c─â pangolinii sunt ├«nc─â tranzac╚Ťiona┼úi ├«n mod ilegal, ├«n ciuda practicilor interzise de Conven╚Ťia comer╚Ťului interna╚Ťional cu specii pe cale de dispari╚Ťie din 2016. De fapt, sunt considerate adesea cel mai traficat mamifer din lume - aproximativ 100.000 dintre ei sunt ÔÇ×smul╚ÖiÔÇŁ din s─âlbatic ├«n fiecare an.

Funda╚Ťia China pentru Biodiversitate ╚Öi Dezvoltare Verde, o organiza╚Ťie nonprofit cu sediul ├«n Beijing, a descoperit c─â peste 200 de companii farmaceutice ├«nc─â foloseau pangolin pentru aproximativ 60 de medicamente produse comercial.

Toate cele opt specii de pangolin sunt acum amenin╚Ťate de dispari╚Ťie, iar cel pu╚Ťin trei specii - inclusiv pangolinul chinez - sunt listate ca fiind pe cale de dispari╚Ťie critic─â de Uniunea Interna╚Ťional─â pentru Conservarea Naturii.

Carnea de pangolin este foarte scump─â, pre┼úul acesteia fiind de  aproximativ 2.200 dolari pentru 540 de grame de carne de pangolin, ├«n SUA.

Ce animal a transmis SARS

Epidemia de SARS din 2002, care a implicat o tulpin─â diferit─â de coronavirus, a fost transmis─â la oameni prin civet, un mamifer de mici dimensiuni, care este considerat o delicates─â ├«n China.  Multe animale sunt capabile s─â transmit─â viru┼či c─âtre alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, ┼či-au avut originea de la animale s─âlbatice.

At├ót civetele c├ót ╚Öi pangolinii sunt animale v├óndute frecvent pe pie╚Ťele umede din China, care pun oamenii ├«n contact str├óns cu animale vii ╚Öi moarte. Nu este clar, ├«ns─â, dac─â pangolinii au fost v├óndu┼úi pe pia╚Ťa de fructe de mare din Wuhan, China, de unde a ap─ârut cel mai probabil noul coronavirus.

Cite╚Öte ╚Öi: 

S-a descoperit animalul care a transmis coronavirusul la oameni. Pangolinul este pe care de dispari╚Ťie

┬źNu m─â tem de virusul uciga╚Ö┬╗. Regizoarea Ioana Gomoi tr─âie╚Öte de doi ani ├«n China

stefan banica paparazzi8 jpg
foto2 parintii romanca egipt png
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
ana morodan vanatai6 png
alergie jpeg
grup de prieteni
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg
image
image
image
image
grecia vacanta pixabay jpg
turisti la paris la turnul eiffel jpeg
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg
copil apa jpg