Ce vreme! Grecii se bronzează, restul Europei dârdâie de frig

14 februarie 2021
article img
Atena, Grecia. Grecii s-au bucurat de temperaturile de 20 °Celsius şi au ieşit la plimbare Fotografii: EPA-EFE

În timp ce Europa tremură de frig, Grecia se bucură de primăvară. La Atena au fost înregistrate la finele săptămânii trecute temperaturi de 20 de grade Celsius, în timp ce în Regatul Unit au fost -22,9°C în Braemar, nord-estul Scoţiei.

Planeta se confruntă cu transformări climatice fără precedent! În timp ce Germania, Ţările de Jos, Franţa, Marea Britanie şi România înregistrează temperaturi de -10 grade şi furtuna Darcy a făcut ravagii ridicând cazemate de zăpadă, în Grecia, în zonele sudice îndeosebi, temperaturile pozitive de peste 15 grade Celsius i-au scos pe oameni din case la o plimbare pe malul mării.

article img
Kinderdijk, Ţările de Jos. Olandezii şi-au pus patinele în picioare şi s-au dat pe şoselele îngheţate

Patru oameni au murit îngheţaţi vineri, 12 februarie, în Nuremberg, iar 28 au fost răniţi în accidente rutiere în nordul Germaniei, din cauza condiţiilor de iarnă.

article img
Moscova, Rusia. Deşi sunt obişnuiţi cu iarna, moscoviţii au îndurat cu greu frigul

Multe şcoli au rămas închise şi mijloacele de transport în comun au fost ţinute în depouri după ce stratul de zăpadă ajunsese la peste 65 cm. În Ţările de Jos şi Danemarca a fost instituită stare de alertă din cauza vremii şi şoferilor li s-a recomandat să nu se urce la volan după ce temperaturile au ajuns la -18 grade Celsius, iar cantitatea de zăpadă a atins sâmbătă cote alarmante.

article img
Londra, Marea Britanie. Piaţa Trafalgar, îngheţată de gerul sălbatic

Oamenii au profitat de îngheţul care s-a abătut peste ei şi au ieşit la patinoare, în parcuri şi la săniuş. În Ţările de Jos, autorităţile au emis avertismente cu privire la producerea de inundaţii în zilele următoare, pe fondul topirii zăpezii.

article img
Bucureşti, România. Vreme extremă şi în Bucureşti: slalom printre bălţi şi troiene

În Piaţa Trafalgar din Londra, Marea Britanie, monumentul a îngheţat şi i-a făcut pe mulţi să imortalizeze sculptura de gheaţă. Zeci de curse de pe calea ferată au fost amânate din cauza gheţii care a blocat terasamentul.

article img
Copenhaga, Danemarca. Danezii au inundat parcurile şi s-au bucurat de iarnă

Astfel de temperaturi nu s-au mai înregistrat în Regatul Unit din 1995. Şi în ţara noastră au fost temperaturi negative, la Sinaia, de exemplu înregistrându-se -17 grade Celsius în acest weekend.

article img
Berlin, Germania. Germanii au ieşit cu săniile în parcul din faţa Palatului Charlottenburg

Până şi în Moscova şi Kiev, localnicii au fost luaţi prin surprindere de acest val de îngheţ, fiind înregistrate temperaturi cu până la -3 grade mai scăzute decât în mod obişnuit.

article img
Lacul Balaton, Ungaria. Regatul gheţii s-a abătut şi peste unguri

În tot acest timp, în Grecia au fost temperaturi de 20 de grade Celsius şi localnici au ieşit din case pentru a se bucura de soare.