Dramă în Ucraina! Războiul închide școlile, elevii chemați la arme

Teroare la granița Ucrainei! Liniștea dinaintea furtunii este incredibil de apăsătoare pentru localnicii care din 2014, când a fost anexată Crimeea simt că moartea plutește în aer. Rusia a început propaganda de recrutare a localnicilor ucraineni din regiunea Donbas invitându-i să intre în armata rusă, iar bătrânii de lângă graniță așteaptă cu groază ploaia de gloanțe.

Copiii de la școala 209 din Kiev, primul contact cu obiectele aducătoare de moarte - foto EPA
Copiii de la școala 209 din Kiev, primul contact cu obiectele aducătoare de moarte - foto EPA

Specialiștii britanici cred că Rusia poate cuceri în numai 48 de ore Ucraina cu tot ajutorul venit din partea NATO. Experții britanici cred că strategia de negociere a lui Vladimir Putin pe teme economice are rolul de a dezbina alianța nord-atlantică NATO.

Vladimir Putin încearcă dezbinarea NATO

Liderul de la Kremlin este dispus să înceapă negocierile cu Franța, Germania și Ucraina și ignoră celelalte state europene pe care le consideră conduse de la Washington de Joe Biden. Președintele american urmează să semneze săptămâna aceasta ordinul prin care suplimentează cu încă 8.500 efectivele militare americane din Estul Europei pentru consolidarea flancului estic. Între timp, în Ucraina au început lecțiile deschise în școlile gimnaziale și licee iar militarii îi instruiesc pe copii și adolescență cum să folosească armele. La școala 209 din Kiev, joi 27 ianuarie copiii au putut vedea aruncătoarele de rachete și de grenade, armele de asalt și cum arată proiectilele.

Ucrainenii gata să moară pentru țară

Un studiu realizat la nivelul populației din Ucraina de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a arătat că 50,2%  dintre ucraineni cred că țara va rezista în cazul unui atac al Rusiei, 33,3% sunt gata să lupte cu arma în mână pentru a-și apăra țara și 21,7% sunt pregătiți să intre în trupele de rezistență pentru a înfrunta invadatorii. La 5 kilometri de granița cu Rusia Iuri Kariol de 82 de ani, fost miner, spune că de șapte ani are geamurile casei lui din Avdiivka placate pentru că se teme de soldații ruși care trag cu tunul noaptea pentru a se distra ucigând localnici. Patrulele ucrainene de la graniță încearcă să le insufle încredere bătrânilor care au avut casele bombardate în anii trecuți de trupele pro-ruse din Donbas. Între timp, mii de civili au început pregătirile alături de armata ucraineană.

Situație extrem de tensionată

  • Joe Biden, 78 de ani, vrea să trimită trupe noi în estul Europei pentru a securiza flancul al NATO în fața ofensivei rusești. Peste 8.000 de soldați americani gata să vină în țările din est.
  • Volodimir Zelenski cere Vestului să rămână calm la propaganda agresivă desfășurată de Rusia. Principala lui îngrijorare este legată de posibila destabilizare a Ucrainei pe plan intern.
  • Președintele francez și Vladimir Putin au acceptat să înceapă discuțiile pentru a dezamorsa situația. Emmanuel Macron a acceptat invitația liderului de la Kremlin pentru o videoconferință în timpul acestei săptămâni.
  • Pentagonul a declarat pentru Euronews că desfășurarea a peste 100.000 de soldați la graniță nu este ”un simplu gest de intimidare”. SUA crede că va avea loc o invazie la jumătatea lunii februarie.
  • Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov crede că în cursul acestei săptămâni vor avea loc discuții constructive cu NATO și SUA. El a lăsat loc pentru un ”pic de optimism”.
  • Serghei Lavrov a reamintit că SUA și NATO au răspuns nesatisfăcător la solicitările Rusiei de a reduce expansiunea militară a NATO către estul Europei și a reamintit că Rusia va riposta.
  • Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a subliniat recent că Ucraina își menține dorința de a intra în NATO și că SUA oferă susținere necondiționată în acest sens.
  • La 7 februarie cancelarul german Olaf Scholz va avea o întâlnire cu Joe Biden la Washington pe tema conflictului din Ucraina. Însă această întâlnire are loc după ce Germania va avea negocieri directe cu Rusia, programate pentru zilele următoare.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net