O nouă înregistrare cu românul răpit în Burkina Faso, publicată de Al Qaida

Ultima actualizare:

    Românul pare a-și lua rămas bun de la cei pe care îi cunoaște
Românul pare a-și lua rămas bun de la cei pe care îi cunoaște

„Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor, o grupare teroristă afiliată Al Qaida din Mali, a publicat sâmbătă, 2 iulie o înregistrare video de 16 minute și 50 de secunde, în care printre cei șase ostatici care apar se află și românul Iulian Gherguț, răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso.

Se pare că Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015, ar fi fost agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, din nourdul Burkina Faso, în apropiere de granița dintre Niger și Mali, precizează Agerpres.

În înregistrarea video, cei șase ostatici sunt prezentați separat de un bărbat care susține că până în prezent, nu au existat negocieri pentru aliberarea lor. La sfârșitul materialului video, bărbatul precizează încă o dată că „nicio negociere veritabilă nu a început”, iar discuțiile sunt „în continuare în curs”, după cum menționează sursa citată.

Iulian Gherguț apare pe înregistrare pe la minutul 7, cu un mesaj transmis memebrilor familiei sale, pe care-i asigură că este bine, dar și unul către autoritățile române:

„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, menționează Digi 24, care citează SITE.

Click! a scos din filmuleț partea în care românul nostru se adresează celor dragi. Din păcate, filmarea nu are sonor.

Puteți urmări filmul integral accesând acest LINK.


    Iulian Gherguț este mult schimbat față de precedenta înregistrare video, care a fost făcută publică în toamna anului trecut
Iulian Gherguț este mult schimbat față de precedenta înregistrare video, care a fost făcută publică în toamna anului trecut

Ceilalți cinci ostatici sunt: sud-africanul Stephen McGown, care a fost răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembire 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi), călugărița de origine columbiană Glora Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017, tot în Mali, chirurgul Arthur Kennerth Elliott, răpit împreună cu soția sa în Burkina Faso în ianuarie 2015 (soția lui Elliott a fost eliberată în februarie 2016) și franțuzoaica Sophie Pétronin, care conducea o asociație de ajutor pentru copii (a fost răpită în decembrie 2016 în nordul Mali).

Primul care apare în noul material video este sud-africanul Stephen McGown, dar declară că nu are nimic de adăugat la cele spuse în mesajele anterioare: „Acum noi facem o nouă înregistrare video, dar nu știu ce să zic. Totul a fost spus deja în trecut, totul a fost spus în înregistrările video precedente pe care le-am făcut.” Franțuzoaica Sophie Pétronin speră ca președintele Emmanuel Macron să poată obține eliberarea sa. Înregistrarea video a fost publicată prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, în contextul în care președintele francez a sosit în Mali în noaptea de 1 spre 2 iulie pentru a transmite mesaje care susțin lupta împotriva grupărilor teroriste.

Nordul Mali se află sub controlul grupărilor jihadiste afiliate Al Qaida din martie-aprilie 2012. Mare parte din teroriști au fost alungați din regiune printr-o intervenție militară internațională, dar operațiunea se află încă în desfășurare.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net