Persoanele imune la Covid prin boal─â, extrem de vulnerabile ├«n fa╚Ťa Omicron

7 decembrie 2021
coronavisrus jpeg
Specialiștii speră ca Omicron să dea forme ușoare de boală

Pe de alt─â parte, speciali╚Ötii nu au fost lua╚Ťi prin surprindere ╚Öi au declarat c─â se a╚Öteptau la o astfel de situa╚Ťie. Potrivit acestora, riscul de reinfectare a persoanelor imunizate prin boal─â este de trei ori mai mare ├«n cazul variantei Omicron comparativ cu tulpinile care au provocat valurile pandemice anterioare, precum Delta sau Beta.

O veste proastă, dar nu neașteptată

ÔÇ×Aceasta este o veste proast─â, dar nu nea╚Öteptat─â, ├«n contextul diferen╚Ťelor antigenice ├«n structura Omicron comparativ cu varianta Wuhan, dar ╚Öi cu Beta ╚Öi Delta (relativ mai conservate)ÔÇŁ, este de p─ârere virusologul rom├ón Cristian Apetrei, profesor de boli infec┼úioase ┼či microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, scrie jurnalul.ro. 

Potrivit specialistului, studiile care estimeaz─â abilitatea acestei variante de a eluda r─âspunsurile imune preexistente induse de vaccinuri sunt ├«n curs. ÔÇ×De asemenea, ├«nc─â a╚Ötept─âm rezultatele studiilor care apreciaz─â patogenicitatea acestei variante ╚Öi modul ├«n care imunizarea preexistent─â (natural─â sau vaccinal─â) protejeaz─â fa╚Ť─â de efectele clinice severe ╚Öi decesÔÇŁ, mai spune virusologul pe pagina sa de Facebook.

Imunitatea natural─â ofer─â o protec╚Ťie sc─âzut─â

Primul studiu care evalueaz─â riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2 a persoanelor care au trecut prin boal─â, ├«n contextul apari╚Ťiei variantelor Beta, Delta ╚Öi Omicron, relev─â c─â acesta s-a schimbat substan╚Ťial odat─â cu apari╚Ťia noii tulpini sud-africane.

Este vorba, de fapt, de o ampl─â cercetare a datelor de supraveghere epidemiologic─â ce a inclus aproape trei milioane de persoane confirmate cu infec╚Ťie SARS-CoV-2 din Africa de Sud, ├«ntre 04 martie 2020 ╚Öi 27 noiembrie 2021.  

Lucrarea publicat─â recent pe site-ul de specialitate medrxiv.org este ├«n curs de revizuire (preprint), ├«ns─â datele preliminare sugereaz─â c─â imunitatea natural─â dob├óndit─â ├«n urma infec╚Ťiei cu variantele ini╚Ťiale SARS-CoV-2 ofer─â o protec╚Ťie mult mai redus─â fa╚Ť─â de tulpina Omicron. 

├Än Europa, popula╚Ťia e vaccinat─â. ├Än frica exist─â imunitate prin boal─â┬á

├Än Africa de Sud, unde a fost realizat─â cercetarea, rata de vaccinare este sc─âzut─â - doar un sfert din popula╚Ťie este vaccinat─â cu schema complet─â -, ├«ns─â un procent important din popula╚Ťie a trecut prin boal─â. Din aceste motive, spun autorii studiului, rezultatele nu pot fi extrapolate pentru alte zone sau ╚Ť─âri din Europa sau SUA, care au rate mari de vaccinare ╚Öi un profil demografic diferit (de exemplu, popula╚Ťia este mult mai t├ón─âr─â ├«n Africa de Sud comparativ cu SUA). Cu toate acestea, datele din acest studiu sunt foarte importante pentru autorit─â╚Ťile care iau m─âsuri de s─ân─âtate public─â, mai ales ├«n ╚Ť─ârile ├«n care s-a produs imunizarea prin boal─â, ├«n cea mai mare parte, ╚Öi rata de vaccinare e redus─â.

florin calinescu png
anamaria prodan png
BeFunky collage (16) jpg
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
laurentiu reghecampf corina caciuc png
10 luca reghecampf si laurentiu reghecampf jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg
printesa charlene (6) jpg
pelerinajul la sarbatoarea sfantului cuvios dimitrie jpg
migranti jpg