Polonia declară stare de urgenţă la frontiera cu Belarusul de frica unui val masiv de migranţi


    Polonia a declarat stare de urgenţă la graniţa cu Belarusfoto: AFP
Polonia a declarat stare de urgenţă la graniţa cu Belarusfoto: AFP

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat joi un decret privind instituirea stării de urgenţă - pe o peroadă de 30 de zile - la frontiera cu Belarusul, de frica unui aflux masiv de migranţi şi în anticiparea unui viitor exerciţiu militar rus, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei poloneze, relatează AFP.

Câteva mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au trecut în ultimele luni frontiera dintre Belarus şi Uniunea Europeană (UE), în Lituania, Letomnia şi Polonia. UE suspectează că este vorba despre o formă de represalii a regimului de la Minsk împotriva unor sanţciuni europene.

”Situaţia la frontieră este dificilă şi periculoasă (...). Trebuie să luăm astfel de decizii şi să asigurăm securitatea Poloniei şi UE”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţkiei poloneze, Blazej Spychalski.

Potrvit decretului semnat de către preşedinte şi care intră în vigoare la miezul nopţii de joi spre vineri, în 183 de localităţi din zona de forntieră, accesul presei în zona respectivă este interzis în mod oficial, iar accesul altor persoane decât locuitorii este puternic limitat. Este vorba despre prima stare de urgenţă din Polonia de la căderea comunismului, în 1989.

Presa şi opoziţia au criticat decizia

Secţiunea poloneză a Press Club a protestat într-un comunicat faţă de ”privarea opiniei publice de informaţii din surse independente”. Manifestaţii sunt, de asemenea, interzise în zona vizată - o fâşie de teritoriu lată de aproximativ trei kilometri, de-a lungul frontierei. Este necesar ca orice persoană care locuieşte în această zonă să deţină un document de identitate, iar purtarea armelor este interzisă.

Opoziţia acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS, populişti, la putere) de aptul că foloseşte problema migraţiei ca pe un mijloc de a creşte în sondaje.

Preşedintele dispune de-acum de 48 de ore pentru a supune decretul aprobării Parlamentului, care are dreptul să-l revoce. Parlamentul urmează să se reunească luni.

Polonia acuză Belarus că a adus 10.000 de irakieni pe teritoriul său

Potrivit Guvernului conservator, starea de urgenţă are menirea să scadă tensiunile la frontiera cu Belarusul, de o lungime de 418 kilometri. Varşovia acuză regimul de la Minsk de faptul că, în doar câteva săptămâni, a adus pe teritoriul belarus aproximativ 10.000 de irakieni cu scopul de a-i trimite la frontiera cu Polonia, Lituania şi Letonia.

Varşovia este de asemenea îngrijorată de viitorul exerciţiu militar rus Zapad-2021, la care urmează să ia parte aproximativ 200.000 de militari, atât în Rusia, cât şi în Belarus, inclusiv mii de militari ruşi în apropiere de frontiera poloneză.

”Ca stat, trebuie să avem sentimentul că frontiera noastră de est este bine pregătită pentru diverse eventualităţi. De aici, numărul mare de militari, de grăniceri şi poliţilti”, a decarat joi ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski.

Polonia a trimis recent la frontieră 2.000 de militari şi a început să construiască o barieră de sârmă ghimpată împotriva migraţiei ilegale.

horoscop jpg
cub lia bugnar png
george burcea lurch jpg
cub Andreea Perju png
cub andrele png
celine dion jpeg
cub camelia șucu (1) png
parlamentul european profimedia  jpg
image
image
image
image
image
image
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif
cub camelia șucu (1) png