Se scufundă insula de legendă din Grecia, cea mai sacră din lume. Nivelul apei a crescut cu 20 de metri

Ultima actualizare:

În mitologia greacă era considerată locul de naștere al zeului Apollo și este considerată cea mai sacră dintre toate insulele lumii. Este vorba despre Insula Delos care acum este în pericol major să se scufunde.

Insula Delos, la mică distanță de exclusivista Mykonos

ammouliani grecia insula (7) jpg

Experții trag semnale de alramă, dar numărul turiștilor în această insulă este cu fiecare an mai mare.

Recent arheologii au făcut din nou apel la autoritîți să ia măsuri urgente de conservare a sitului de acolo, unul dintre cele mai importante din Europa, relatează AFP.

Insula Delos a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1990, se află la o distanță mică de Mykonos, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia.

Turiștii care au curiozitatea de a vizita situl arheologic de pe Delos o pot face doar cu feribotul de pe una dintre insulele învecinate (Mykonos, Paros sau Naxos) și au obligația să se întoarcă în aceeași zi.

Delos nu are nicio unitate de cazare, dar tot mai mulți turiști

Pe legendara insulă Delos nu există nicio unitate de cazare, iar populația sa permanentă este de doar câțiva locuitori.

Recensământul făcut de Grecia în 2001 a indicat 14 locuitori ai insulei, deși cifre mai recente din 2011 arătau 24 de localnici.

Din punct de vedere administrativ, ea face parte din Municipalitatea Mykonos.

În ciuda faptului că nu sunt unități de cazare pe isnulă, aici vin cu feribotul tot mai mulți turiști, în ciuda avertismentelor venite din partea experților.

Insula Delos. Foto: AFP
Insula Delos. Foto: AFP

Turiștii le dau o bătaie de cap suplimentară arheologilor de pe insula elenă.

Ei vin în vizită de pe Mykonos și de multe ori nu respectă regulile și se abat de la traseul pentru vizitatori, intrând în zone nepermise.

Vara, când Grecia este în plin sezon estival, doar un număr mic de arheologi se află pe Delos pentru a supraveghea situl.

Insula Delos se scufundă

De gloria insulei de odinioară mai amintesc acum doar ruinele. În perioada elenistică și apoi cea romană Insula Delos găzduia unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din jurul Mediteranei.

Insula este înconjurată de ape de un albastru azur, iar clădirile sale au o vechime de 2.000 de ani care oferă un microcosmos de informații privind viața cotidiană din perioada Antichității clasice.

Arheologii se tem că și aceste ultime vestigii vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării ca urmare a schimbărilor climatice și topirii ghețarilor.

Cercetătorii avertizează că templele păzite de leii din piatră ar putea fi pierdute pentru totdeauna.

„Delos este condamnată să dispară peste aproximativ 50 de ani”, a declarat pentru AFP Veronique Chankowski, directoarea EFA, Școala Franceză de Arheologie de la Atena.

Drama „tăcută” prin care trece micuța insulă din Marea Egee face un contrast puternic cu popularitatea Insulei Mykonos învecinate, care atrage anual sute de mii de vizitatori.

„Apa intră în depozite iarna. Ea macină fundația pereților”, explică Jean-Charles Moretti, directorul misiunii franceze de pe Delos.

„Observ în fiecare primăvară cum alți pereți s-au prăbușit”, a mai spus expertul care a participat la săpături pe insulă în ultimii 40 de ani.

Chankowski adaugă că doar în ultimii 10 ani nivelul apei a crescut cu până la 20 de metri în unele părți ale insulei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
colin farrell transformare jpg
planseul de la unirii jpg
shutterstock 1195754011 scaled jpg
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
inundatii (4) jpeg
1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit jpg
avion pexels jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net