Trump a pus în pericol 37 de ani de relaţii cu China printr-un gest banal

Ultima actualizare:

    Donald Trump nu s-a arătat surprins de atacul lui Meryl Streepfoto: Getty Images
Donald Trump nu s-a arătat surprins de atacul lui Meryl Streepfoto: Getty Images

Nici n-a fost încă investit în mod oficial în funcția de președinte al Statelor Unite, că Donald Trump deja a început să stârnească tensiuni diplomatice între state. Președintele ales a riscat să deterioreze un parteneriat vechi de aproape patru decenii cu China.

Donald Trump a făcut un gest care i-a cam înfuriat pe oficialii chinezi și riscă să strice un parteneriat de 37 de ani, după cum informează The Mirror. Președintele ales al Statelor Unite a vorbit la telefon cu liderul Taiwanului, o țară care se află în dispută de suveranitate cu China.

Conducerea de la Taipei, capitala taiwaneză, nu a mai luat legătura directă cu un președinte american din anul 1979, când Jimmy Carter, tot pentru a nu strica relațiile cu chinezii, a recunoscut că Taiwanul face parte dintr-o „singură Chină”.

Trump s-a apărat și a declarat public că președintele taiwanez, Tsai Ing-wen, l-a sunat pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidențiale. „Președintele Taiwanului m-a sunat azi pentru a mă felicita pentru câștigarea alegerilor. Mulțumesc!”, a precizat Trump pe pagina sa de Twitter.

Oficialii chinezi sunt însă suspicioși cu privire la apelul liderului Taiwanului și consideră că n-a fost decât un „truc” pentru a-l face pe noul președinte american să-și schimbe relațiile bilaterale față de China. Chinezii doresc să continue dezvoltarea relațiilor economice sino-americane și speră că divergențele de ordin politic nu vor umbri evoluția acestui parteneriat.

În ciuda legăturilor diplomatice formale, Statele Unite sunt cel mai important aliat politic al Taiwanului, precum și principalul furnizor de armament militar.

Oficialii chinezi, înfuriați de gestul lui Trump

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net