ÔÇ×Un dar de la Allah!ÔÇŁ A fost lovitura de stat din Turcia o f─âc─âtur─â?

image
Erdogan s-a adresat na╚Ťiunii prin aplica╚Ťia Face TimeFoto: Getty Images

ÔÇ×Un dar de la Allah!ÔÇŁ Asta ar fi spus Recep Tayyp Erdogan, pre╚Öedintele Turciei, despre lovitura de stat e╚Öuat─â a armatei, av├ónd scopul de a ├«nl─âtura de la putere actuala guvernare de la Ankara. Declara╚Ťia alimenteaz─â, ├«ns─â, teoriile conspira╚Ťioniste.

Re╚Ťelele de socializare fierb, iar evenimentele din Turcia sunt comparate cu incendierea cl─âdirii Reichesteigului (1933) care i-a folosit lui Hitler drept motiv pentru a suspenda toate libert─â╚Ťile civile ╚Öi s─â ordone arestarea ├«n mas─â a tuturor oponen╚Ťilor s─âi.

Pre╚Öedintele Erdogan a declarat la Aeroportul Interna╚Ťional din Istanbul, ├«n fa╚Ťa sus╚Ťin─âtorilor s─âi, c─â lovitura de stat ar fi fost orchestrat─â de imamul Fettulah Gulen, fostul s─âu aliat, care, acum, se afl─â ├«ntr-un exil autoimpus ├«n SUA.

Liderul Turciei ar fi spus c─â lovitura de stat a fost un ÔÇ×dar de la AllahÔÇŁ ╚Öi c─â va ajuta actuala administra╚Ťie de la Ankara s─â scape de ÔÇ×membrii acestei g─â╚Öti care vor pl─âti cel mai scump pre╚Ť pentru tr─âdarea sa.ÔÇŁ Afirma╚Ťiile lui Erdogan au alimentat temerile multora c─â va folosi lovitura de stat e╚Öuat─â drept pretext pentru a epura tot ceea ce ar ├«nsemna Opozi╚Ťie ├«n Turcia. Ieri, presa din Turcia a anun╚Ťat c─â 2,745 de judec─âtori au fost elibera╚Ťi din func╚Ťii.

Ryan Heath, unul dintre cei mai importan╚Ťi coresponden╚Ťi de la Bruxelles ai publica╚Ťiei Politico, a scris pe Twitter, cit├ónd surse din administra╚Ťia de la Ankara, c─â lovitura de stat e╚Öuat─â a fost o f─âc─âtur─â care ├«l ajut─â pe Erdogan s─â fie un lupt─âtor (fals) pentru democra╚Ťie.

Jurnalistul anticipeaz─â c─â Erdogan va ├«ncerca s─â organizeze alegeri anticipate pentru a ob╚Ťine o majoritate mai mult dec├ót confortabil─â ├«n Parlament. ├Än plus, Erdogan va c─âuta s─â ob╚Ťin─â schimb─ârile majore din Constitu╚Ťie pe care le dore╚Öte de at├óta timp. El nu este un adept al statului secularist, organizat a╚Öa de pe vremea lui Mustafa Kemal Ataturk ╚Öi ar vrea ca Turcia s─â redevin─â un stat laic, orientat spre islamism.

Liderii Uniunii Europene i-au acordat tot sprijinul guvernului ales din Turcia. ├Äntr-o declara╚Ťie comun─â, Donald Tusk, pre╚Öedintele Consiliului European, Jean Claude Juncker, pre╚Öedintele Comisiei Europene ╚Öi Federica Mogherini, comisarul pe probleme de politic─â extern─â din Comisie, au f─âcut apel la ÔÇ×restabilirea ordinii constitu╚Ťionale din Turcia.ÔÇŁ Pe de alt─â parte, oficialii de la Bruxelles nu elimin─â din ecua╚Ťie faptul c─â evenimentele de vineri seara nu se vor repercuta asupra rela╚Ťiilor dintre Turcia ╚Öi UE, care aspir─â de mult─â vreme la statutul de membru al blocului european.

anamaria prodan3 png
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
1 meghan kate jpg jpeg
goia voltaj jpg
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
lacul vidra PNG
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg
Kate Moss
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png