Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt! Nori de foc și cenușă au acoperit satele din jur

Ultima actualizare:

Merapi, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, a erupt sâmbătă, 11 martie, cenușa vulcanică afectând cel puțin opt sate din apropiere, potrivit declarațiilor unui ofițer de serviciu de la unul dintre posturile de observare. Erupția a avut loc la ora locală 12:12 (07:12 ora României).

Vulcanul Merapi a erupt din nou (Foto: captură video)
Vulcanul Merapi a erupt din nou (Foto: captură video)

Vulcanul Merapi a erupt. Până acum, nu au fost raportate victime

Agenția pentru managementul dezastrelor din Indonezia a anunțat, într-un comunicat, că jetul de aer fierbinte expulzat a atins o altitudine de șapte km.

Fluxul piroclastic (amestec de cenușă, gaze și lavă n.r) s-a deplasat pe o distanță de 1,5 km, iar o rază de 7 km în jurul vulcanului Merapi a fost declarată zonă restricționată, informează autoritățile locale.

Până în prezent nu au avut loc evacuări și nici nu au fost raportate victime. Locuitorii din apropierea craterului au fost sfătuiți să își înceteze activitatea în zonele de risc. Autoritățile le recomandă, de asemenea, să fie atenți la producerea de fluxuri de noroi vulcanic.

,,Muntele de Foc” are o altitudine de 2.963 m

Gunung Merapi (,,Muntele de Foc”) are o altitudine de 2.963 de metri și este situat în regiunea Yogyakarta, insula Java, făcând parte din cei 350 de vulcani activi din ,,Cercul de Foc al Pacificului”, unde se găsesc 60% din vulcanii activi ai lumii (130 aflându-se chiar în Indonezia).

Din cauza noilor semne de activitate, din luna noiembrie 2020 nivelul de alertă al vulcanului Merapi a fost ridicat la al doilea cel mai înalt nivel.

De obicei, erupții mici au loc la fiecare 2 - 3 ani, iar cele mari la aproximativ 10 -15 ani. O erupție violentă a avut loc în anul 1930, provocând moartea a 1.400 de oameni și distrugând 13 sate. O altă erupție cu pierderi de vieți omenești a avut loc în anul 2010, când au pierit în jur de 350 de persoane, iar 280.000 au fost evacuate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG20240617175850 jpg
image
image
image
image
image
image
index png
Insula Agistri, Grecia FOTO Shutterstock
555 (21) jpg
santorini 4044972 1280 jpg
loc de munca jpg
reguli noi aeroport jpg
dulceata din plante de leac jpeg
printul julian al suediei profimedia (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net