William Shatner s-a întors din spaţiu: "E inimaginabil". Cât costă o cursă spaţială

Ultima actualizare:

    Capsula Blue Origin, la graniţa cu UniversulFotografii EPA-EFE
Capsula Blue Origin, la graniţa cu UniversulFotografii EPA-EFE

William Shatner, 90 de ani, a izbucnit în lacrimi, miercuri, la revenirea pe Pământ. Cele 10 secunde petrecute în imponderabilitate l-au răvăşit complet. Milioane de pământeni au urmărit zborul cu sufletul la gură şi toată lumea s-a întrebat: cât costă o cursă spaţială?

”Este foarte frumos! E inimaginabil cât de mică este planeta noastră şi cât de fragilă în comparaţie cu infinitul Universului. Trebuie să avem mai multă grijă de ea. Mi s-a împlinit cel mai arzător vis”, a declarat actorul din ”Star Trek” la revenirea pe Pământ, unde a fost întâmpinat de Jeff Bezos. Shatner, 90 de ani, a revenit la sol după un zbor de 11 minute la bordul rachetei New Shepard, aparţinând companiei Blue Origin.

Încă din luna iulie, Blue Origin a scos la licitaţie un bilet pentru o cursă spaţială alături de Jef Bezos, 57 de ani, şi de fratele acestuia, contra sumei de 28 milioane $.  Însă de atunci şi până în prezent, tarifele s-au schimbat. Bezos a anunţat că Blue Origin a încasat 100 milioane $ pentru viitoarele curse spaţiale şi că un bilet pentru cosmos se vinde cu 250.000 $. 

Până în acest moment, Blue Origin are cel mai bun preţ pentru o călătorie spaţială, având în vedere că Virgin Galactic vinde un bilet cu 450.000 $. Tot în iulie, miliardarul Richard Branson a efectuat prima călătorie spaţială la bordul navetei lui. 


    Racheta New Shepard l-a transportat pe William Shatner în afara atmosferei terestre
Racheta New Shepard l-a transportat pe William Shatner în afara atmosferei terestre

Însă Virgin Galactic nu vinde bilete decât pentru 2022. În ceea ce priveşte planurile ambiţioase ale lui Elon Musk cu rachetele Falcon produse de compania Space X de a demara călătorii interplanetare, trebuie menţionat că nu se adresează nici măcar turiştilor miliardari.  Şi asta pentru că un zbor până la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale la bordul navelor spaţiale produse de Space X costă nu mai puţin de 55 de milioane de dolari pentru o singură persoană. 


    Actorul de 90 de ani a fost întâmpinat la aterizare de miliardarul Jeff Bezos
Actorul de 90 de ani a fost întâmpinat la aterizare de miliardarul Jeff Bezos

În aceeaşi zi în care William Shatner ajungea acolo unde nimeni de vârsta lui nu a mai ajuns vreodată (n.r. parafrazând replica celebră din serialul ”Star Trek”), Prinţul William critica dur cursa miliardarilor în domeniul turismului spaţial. 

Prinţul William le-a cerut miliardarilor Jeff Bezos, Richard Branson şi Elon Musk să salveze întâi planeta noastră şi abia apoi să înceapă cucerirea Cosmosului. William este indignat că cei trei miliardari care au averi însumate de peste 500 de miliarde de dolari se întrec în curse spaţiale, ignorând problemele vitale ale omenirii. 


    Nu şi-a putut stăpâni emoţiile şi i-au dat lacrimile
Nu şi-a putut stăpâni emoţiile şi i-au dat lacrimile

Cu toate astea, competiţia dintre cei trei este acerbă, având în vedere că Virgin Galactic vrea să construiască o staţie orbitală privată în scop turistic şi să trimită acolo turişti spaţiali cu ajutorul navei Crew Dragon, a lui Elon Musk.

Companiile private, în parteneriat cu NASA

Companiile Blue Origin şi Space X sunt în tratative avansate cu NASA pentru a demara misiuni spaţiale de transportare a echipamentelor de cercetare şi a tehnologiei. 

Începând in 2020, NASA a acceptat să se implice în testarea rachetelor şi navelor Virgin Galactic şi Blue Origin pentru a le folosi ulterior pentru misiuni de cercetare pentru care va plăti între 450.000 şi 650.000 $.  În urmă cu doar două luni, NASA a oferit contracte de 146 milioane $ la cinci companii pentru a concepe un design de aterizare pentru misiunile Artemis.

image
image
image
image
image
image
Uniunea Europeană FOTO via News
leonardo da vinci jpeg
cea mai grea bicicleta facebook jpg
Cuplu care doarme in pat - pozitii de somn FOTO Shutterstock
seism jpeg
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg