Invazia «extraterestră» ameninţă Uniunea Europeană
Animalele, plantele şi microorganismele provenite din alte regiuni geografice şi stabilite pe teritoriul UE provoacă anual pagube de miliarde. Specialiştii vor să combată aceste invazii prin intermediul unor legi menite să protejeze speciile locale.
O serie de experţi de renume în domeniul biodiversităţii au solicitat recent Uniunii Europene adoptarea, până anul viitor, a unor legi pentru combaterea „speciilor invazive" (denumite şi „extraterestre"), care le ameninţă pe cele indigene, scrie BBC News, citat de adevarul.ro.
Potrivit savanţilor reuniţi pentru a discuta această temă la conferinţa Neobiota, desfăşurată recent la Copenhaga, "speciile invazive" provoacă anual pagube în valoare de circa 12 miliarde de euro, .
Experţii doresc ca în toate statele membre UE să fie adoptate legi care să reducă această ameninţare.
„Speciile invazive" sunt definite ca acelea care sunt introduse accidental sau deliberat într-un ecosistem local unde, în mod normal ele nu pot fi găsite.
Raţa roşcată nord-americană, adusă în Marea Britanie ca pasăre ornamentală pentru grădini, s-a răspândit în sălbăticie, ameninţând să elimine, prin încrucişare, speciile indigene de raţe. În afară de impactul pe care îl au asupra agriculturii sau a biodiversităţii, unele specii invazive reprezintă o ameninţare şi pentru sănătatea oamenilor.
Ţânţarul tigru asiatic, de exemplu, originar din Asia de Sud-Est, a invadat în ultimele decenii mai multe ţări din întreaga lume din cauza transportului internaţional de bunuri şi persoane.
În Europa este considerat una dintre cele mai periculoase ameninţări deoarece este purtătorul mai multor virusuri, precum cel al febrei Chikungunya, o maladie gravă care afectează articulaţiile osoase, virusul West Nile, cel al febrei galbene sau al febrei Dengue.
Nu numai insectele non-native pot produce catastrofe, ci şi mamiferele sau păsările. Gâsca de Canada, de exemplu, care a migrat în Europa pe cale naturală din arealul ei originar, America de Nord, este considerată drept cel mai agresiv invadator dintre speciile non-native de păsări care au ajuns în Europa.