1 Decembrie: Totul despre ziua naţională a României

25 noiembrie 2015
image
Parada de 1 decembrie din Capitală va avea loc în Piaţa Constituţiei

1 decembrie este ziua na┼úional─â a Rom├óniei ┼či are o ├«nsemn─âtate special─â ├«n societatea noastr─â. Totodat─â, aceast─â zi marcheaz─â un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu Rom├ónia, ├«n anul 1918. ├Än aceast─â zi, rom├ónii de pretutindeni s─ârb─âtoresc pe strad─â, la paradele militare din Alba-Iulie sau Bucure┼čti, ori acas─â al─âturi de cei dragi.

1 decembrie a fost adoptat─â ca ziua na┼úional─â a Rom├óniei ├«n anul 1990, fiind promulgat─â de fostul pre┼čedinte Ion Iliescu ┼či publicat─â ulterior ├«n Monitorul Oficial. Aceast─â dat─â marcheaz─â Unirea Transilvaniei cu Rom├ónia ┼či va r─âm├óne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei ┼či unit─â┼úii na┼úionale rom├óne┼čti.

1 decembrie, ziua naţională a României. Scurt istoric

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

Adunarea Na┼úional─â de la Alba Iulie a adoptat o rezolu┼úie ├«n care este atestat─â unirea tuturor rom├ónilor din Transilvania ┼či Banat cu Rom├ónia. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godi┼č a citit rezolu┼úia Unirii: ÔÇ×Adunarea na╚Ťional─â a tuturor rom├ónilor din Transilvania, Banat ╚Öi ╚Üara Ungureasc─â, aduna╚Ťi prin reprezentan╚Ťii lor ├«ndrept─â╚Ťi╚Ťi la Alba Iulia ├«n ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaz─â unirea acelor rom├óni ╚Öi a tuturor teritoriilor locuite de d├ón╚Öii cu Rom├ónia. Adunarea proclam─â ├«ndeosebi dreptul inalienabil al na╚Ťiunii rom├óne la ├«ntreg Banatul, cuprins ├«ntre Mure╚Ö, Tisa ╚Öi Dun─âre.ÔÇŁ

Legea Unirii a fost ratificat─â prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de c├útre regele Ferdinand, fiind votat├ú de Adunarea Deputa┼úilor ├«n ┼čedinta din 29 decembrie 1919.

1 decembrie nu este prima zi naţională a României

1 decembrie nu a fost singura zi na┼úional─â. Rom├ónia a mai schimbat dou─â astfel de s─ârb─âtori ├«n trecut. ├Äntre anii 1866-1947, 10 mai a fost considerat─â s─ârb─âtoarea ┼či ziuna na┼úional─â a Rom├óniei, deoarece Prin┼úul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus ├«n ziua de 10 mai 1866 jur─âm├óntul ├«n fa┼úa adun─ârii reprezentative a Principatelor Rom├óne Unite. ├Än amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat ├«n fa┼úa parlamentului independen┼úa  Rom├óniei.

Dup─â abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamat─â Republica Popular─â Rom├ón─â. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptat─â drept ziuna na┼úional─â, sub numele oficial de ziua insurec┼úiei armate antifasciste ┼či ├«nceputul revolu┼úiei populare ├«n Rom├ónia, cu referire la ├«ntoarcerea armelor ├«mpotriva Germaniei naziste.

Cum este sărbătorită 1 decembrie în acest an. Parade militare de Ziua Naţională a României

image
Parada de 1 decembrie din Capitală va avea loc în Piaţa ConstituţieiFoto: AP

Cei care vor alege s─â s─ârb─âtoreasc─â 1 decembrie la Alba Iulie vor avea parte o parad─â militar─â, o mas─â popular─â, un concert Voltaj, spectacole stradale de lasere ┼či muzic─â popular─â. ├Än Cealalt─â Capital─â, a┼ča cum mai este numit─â Alba-Iulia, va lipsi din program faimosul show de artificii, ├«n semn de solidaritate cu victimele incendiului din clubul bucure┼čtean Colectiv, potrivit ziarulunirea.ro.

Parada militar─â din Bucure┼čti cu ocazia zilei de 1 decembrie va avea loc ┼či ├«n acest an ├«n Pia┼úa Constitu┼úiei ┼či nu la Arcul de Triumf, a┼ča cum s-au obi┼čnuit bucure┼čtenii ├«n anii trecu┼úi, ├«n condi┼úiile ├«n care nu au fost terminate lucr─ârile de renovare ale monumentului.

Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
Kate Middleton3 jpg
florin calinescu png
anamaria prodan (3) jpg
reghe corina caciuc jpeg
laurentiu reghecampf corina caciuc png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
Primarul Mircea Rusu are interdic┼úie de a-┼či exercita func┼úia foto arhiv─â
adapost caini ziare 0 jpg
crowd 5076714 1920 jpg
FotoJet (7) jpg
foto mare shutterstock 776838916 jpg
youtube jpg