5 moduri prin care poţi preveni gripa

4 decembrie 2021
image
Batista sau ┼červe┼úelul nu trebuie s─â ne lipseasc─â, pentru a nu r─âsp├óndi virusul

Mare aten┼úie! Suntem ├«n plin sezon gripal ┼či acesta se suprapune peste al patrulea val al pendemiei COVID-19 ├«n Rom├ónia. O infectare cu cele ambele virusuri ar putea avea efecte devastatoare chiar ┼či pentru oamenii care nu se confrunt─â cu alte probleme de s─ân─âtate. Speciali┼čtii ├«n controlul bolilor spun c─â putem preveni gripa sezonier─â dac─â lu─âm c├óteva m─âsuri simple, la ├«ndem├óna tuturor.

Exist─â patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A ┼či B sunt vinovate de epidemii, ├«n timp ce virusul C d─â doar forma u┼čoar─â de boal─â. D-ul nu afecteaz─â omul. Iat─â ce putem face pentru a ne ap─âra de grip─â.

Vaccinarea te fere┼čte. Cel mai bun mod de a reduce riscul gripei sezoniere ┼či a complica┼úiilor sale poten┼úial grave este s─â v─â vaccina┼úi ├«n fiecare an. Este prima recomandare a Centrului pentru Prevenirea ┼či Controlul Bolilor din SUA, dar ┼či a celorlalte institu┼úii de s─ân─âtate din lume.  Chiar dac─â serul nu te fere┼čte 100% de infec┼úie, po┼úi trece mai u┼čor prin boal─â. Pe l├óng─â imunizare, p─âstrarea unor obiceiuri bune de s─ân─âtate public─â ajut─â mult la sc─âderea riscului de ├«mboln─âvire. 

Distan┼úarea social─â, esen┼úial─â. Evita┼úi contactul str├óns cu persoanele care sunt bolnave. Iar dac─â e┼čti bolnav, trebuie s─â p─âstrezi distan┼úa fa┼ú─â de ceilal┼úi, pentru a-i proteja ┼či pe ei s─â nu capete virusul gripal. ├Än plus, dac─â ai simptome de grip─â, este necesar s─â stai acas─â p├ón─â la vindecare.

Tu┼či┼úi sau str─ânuta┼úi? ┼×erve┼úel! Acoperirea nasului ┼či a gurii poate ├«mpiedica ├«mboln─âvirea celor din jur. Virusurile gripei se r─âsp├óndesc ├«n principal prin pic─âturi produse atunci c├ónd persoanele bolnave tu┼česc, str─ânut─â sau c├ónd vorbesc.

Cur─â┼úa┼úi-v─â m├óinile! Este foarte important s─â v─â sp─âla┼úi des pe m├óini, pentru a v─â proteja de microbi. Dac─â nu sunt disponibile ap─â ┼či s─âpun, utiliza┼úi un produs de gel pentru m├óini pe baz─â de alcool. M├óinile curate salveaz─â vie┼úi, dup─â cum explic─â speciali┼čtii ├«n s─ân─âtate public─â.

image
Apa ┼či s─âpunul, o arm─â redutabil─â contra ├«mboln─âvirii

Evita┼úi s─â v─â atinge┼úi ochii, nasul sau gura. Germenii se pot r─âsp├óndi c├ónd o persoan─â atinge ceva care este contaminat cu germeni ┼či apoi ├«┼či atinge ochii, nasul sau gura, avertizeaz─â medicii. Prin urmare, trebuie s─â cur─â┼úa┼úi ┼či s─â dezinfecta┼úi suprafe┼úele atinse frecvent ├«n cas─â, la serviciu ┼či la ┼čcoal─â. De la ├«nceputul acestui sezon p├ón─â ├«n prezent a fost confirmat ├«n laborator un caz de grip─â, cu virus de tip B, ├«n Capital─â. 

Iat─â care sunt simptomele gripei!

Boala debuteaz─â brusc, la o zi sau dou─â de la contactul cu o persoan─â bolnav─â. Cele mai ├«nt├ólnite simptome sunt febr─â de 39-40 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, ro┼ču ├«n g├ót, tuse uscat─â, r─âgu┼čeal─â, lipsa poftei de m├óncare, gre┼úuri ┼či v─ârs─âturi. Este important s─â anun┼ú─âm medicul ├«n astfel de cazuri ┼či s─â nu ├«ncerca┼úi s─â trat─âm febra, mai ales dac─â este vorba despre copii, prin comprese sau ┼čosete ├«mbibate ├«n o┼úet sau spirt, fiindc─â c─â pot ap─ârea reac┼úii grave.

image
Bolnavii fac febr─â mare
survivor2 png
carla s dreams bobonete 2 PNG
iumor jpg
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
cub tania budi png
alexandra stan sexy png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
Miron Mitrea FOTO Eduard Enea
cehia carantina jpeg
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg