Altarul Catedralei Neamului este gata! Cum arată pe interior

Criza a blocat multe şantiere ale României, dar nu este cazul şi la Catedrala Neamului, unde se lucrează zi şi noapte. În ultimul bilanţ al lucrărilor a fost anunţată finalizarea picturii din imensul altar şi a fost oferit un nou termen pentru montarea crucii de pe turla mare, care va duce înălţimea bisericii la 120 de metri.

image

Catedrala Naţională a fost sfinţită pe data de 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire şi are hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. 

Înaltă de 120 de metri, catedrala va fi dotată cu opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri. Lucrările au început la sfârşitul lui 2010.

Principalele lucrări care au loc în prezent sunt cele de pictură în interior şi de tencuire în exterior, scrie basilica.ro. Din septembrie va începe montarea instalaţiilor electrice în zona altarului. 

Finalizarea acoperișului va fi marcată de montarea Crucii pe turla mare
Finalizarea acoperișului va fi marcată de montarea Crucii pe turla mare

Lucrări la exterior. La exterior au fost aplicate deja tencuielile decorative şi ancadramentele ferestrelor şi uşilor, realizate din piatră de Vratsa (nr. oraş în nord-vestul Bulgariei). Conform sursei citate, pe o suprafaţă de aproape 40%, tencuiala exterioară a giganticei biserici este finalizată. 

Curtea catedralei va fi amenajată la finalul lucrărilor
Curtea catedralei va fi amenajată la finalul lucrărilor

Se face montajul ancadramentelor mari din piatră în zona altarului şi se pregătesc pentru finisaj părţile care alcătuiesc turla mare. Mai au loc diferite finisaje şi la sălile polivalente şi la paraclisele care vor fi amenajate în subsol.

Finalizarea acoperişului va fi marcată de montarea Crucii pe turla mare, la cel mai înalt punct al Catedralei, 120 de metri înălţime. Reprezentanţii constructorului au fixat ca termen pentru această operaţie îndelung aşteptată luna noiembrie 2022.

Principalele lucrări care au loc în prezent sunt cele de pictură în interior
Principalele lucrări care au loc în prezent sunt cele de pictură în interior

Lucrări la interior. A fost terminat de pictat altarul, şi acum se lucrează la pictura în mozaic a uneia dintre cele mai remarcabile zone, Arcul Triumfal. Acesta realizează legătura între altar şi nava bisericii (n.r. naos). Iată câteva detalii despre secretele picturii catedralei: la absida sudică, a fost realizată scena principală, Naşterea Domnului, pe absida de nord, se aplică tencuieli şi în acelaşi timp se pregătesc în ateliere scenele următoare.

image

În septembrie vor începe montajele pentru instalaţiile electrice, cele pentru detecţie incendiu şi pentru ventilaţie, în zona altarului.

Costuri. Conform BOR, Catedrala Neamului a costat, până în noiembrie 2018, 110 milioane de euro cu TVA, din care 75% bani publici. Asta înseamnă că, după numărătoarea Bisericii, banii publici sunt vreo 83 de milioane de euro! După această dată nu mai există noi raportări.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Carmen Bruma face sport
înșelat jpg
bogdan ioan la vocea jpg
frontB jpg
cub oana roman png
barbat care ii ofera iubitei un buchet de flori de valentines day jpeg
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
constantin iacoban jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
frontB jpg
1 dragobete jpg jpeg
baza fotoliu (captura video) jpg
Moscheea din Malatya jpg
FotoJet (2) jpg