Aşa s-ar putea ieftini polițele RCA

simeon stalpnicul png
Transportatorii au ieşit în stradă de nenumărate ori pentru reducerea poliţelor nesimţite

De la an la an, plătim tot mai mult pentru poliţele RCA! În urmă cu câteva luni, Guvernul a decis să vină în ajutor şoferilor, plafonând tarifele practicate de asigurători. Numai că în loc să rămână la acelaşi nivel, preţurile au crescut încă şi mai abitir!

Un conducător auto în vârstă de 59 de ani a plătit anul trecut 455,57 de lei pentru o poliţă RCA la masina lui: un autoturism Peugeot 307, cu o capacitate cilindrică de  1997 cmc. Anul acesta, în plină plafonare a tarifelor, bărbatul ar trebui să scoată din buzunare peste 600 de lei, pentru reînnoirea poliţei. Şi asta în condiţiile în care şoferul nu a fost implicat în nici un accident rutier, iar clasa de bonus malus este de 14 puncte. Semnalul de alarmă este tras de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.), care îi acuză pe asigurători că umflă intenţionat şi nejustificat preţurile. 

În sprijinul şoferilor, cei de la A.S.S.A.I au întocmit chiar o formulă de calcul a tarifului RCA, pe care a trimis-o, spre aprobare, în Parlament. Baza de calcul are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, comisionul brokerilor, dar prevede şi limitarea cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări. Nu de alta, dar acestea ajung să raporteze costuri umflate pentru a diminua profitul. 

simeon stalpnicul png
Atât costa o poliţă RCA în 2016

simeon stalpnicul png
La aceeaşi maşină, asigurarea costă acum cu până la 50% mai mult

Potrivit unui raport Milliman, la fiecare 100 de lei încasaţi de asigurătorii RCA, aceştia plătesc daune, în medie, de 38,64 de lei, în timp ce cheltuielile administrative ajung la 61,36 de lei. Astfel, profitul se învârte în jurul valorii…zero! Potrivit formulei propusă de A.S.S.A.I., la cheltuielile cu daune se adaugă cele administrative (nu mai mult de 25% din daune), dar şi cheltuielile cu vânzarea poliţei, de maximum 50% din cheltuielile administrative. Potrivit raportului Milliman, prima de risc pentru şoferii de peste 40 de ani cu autoturisme ce au o capacitate cilindrică cuprinsă între 1800 cmc şi 2000 cmc este de 310 lei, astfel că proprietarul Peugeotului ar trebui să achite pentru RCA numai 418,5 lei, şi nu 620 de lei, cât îl costă în prezent. 

copii andra catalin maruta1 png
george simion port popular jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
foto 1   Dora Davidescu Temisan JPG
gheorghe turda
BeFunky collage (33) jpg
paris pixabay
emma raducanu cluj jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
colaj kate middleton jpg
plimbare câine pixabay
colaj pro choice protest USA jpg
paris pixabay
george simion port popular jpg
laceanu 1 415551511 jpeg