Câinii-salvamontişti, antrenaţi prin joacă: "Dacă i-am învăţa prin stimuli de hrană, ar merge la avalanşă cu salamul în buzunar"

Ultima actualizare:

    Cei doi căţei salvatori,  alături de conductorul lorFOTOGRAFII: Salvamont Gorj/ adevarul.ro
Cei doi căţei salvatori, alături de conductorul lorFOTOGRAFII: Salvamont Gorj/ adevarul.ro

Pentru iubitorii muntelui, salvamontiştii sunt eroii nevăzuţi ai zilelor noastre. De multe ori, în lupta pentru salvarea vieţilor omeneşti, ei sunt ajutaţi de câini speciali antrenaţi pentru aceasta. Aşa se întâmplă şi în Gorj, acolo unde Bruno şi Recco sunt cei mai iubiţi membri ai echipei.

Conform adevarul.ro, Bruno este al doilea câine de salvare montană din Gorj care-i ajută pe salvamontişti la găsirea persoanelor dispărute pe munte. El a fost pregătit pentru a-i lua locul lui Recco, care va ieşi la pensie peste o perioadă. Ambii căţei sunt din rasa Border Collie.

Pentru a ajunge la gradul de salvator montan un câine petrece o perioadă de pregătire intensă de câţiva ani. Bruno a obţinut, alături de conductorul său, abia în acest an brevetul de căutare şi salvare din zona montană şi de atunci este o parte importantă a echipei de salvamontişti. ”Se pregăteşte mai multe zile, după care susţine o probă şi trebuie să găsească două victime într-un timp foarte scurt, de câteva minute. Dacă le găseşte într-un timp maxim, atunci trece examenul”, a explicat pentru adevarul.ro Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. El a participat deja la primele acţiuni de căutare, ultima având loc chiar în urmă cu câteva zile. Ea s-a încheiat prin găsirea unui tânăr care fusese dat dispărut în Munţii Vâlcan.


    Căţeii sunt foarte  cuminţi în maşină
Căţeii sunt foarte cuminţi în maşină

Sunt din rasa Border Collie

Dresajul lui Bruno este făcut prin joacă, o nouă metodă folosită pentru câinii de salvare montană din această rasă. „Dacă i-am învăţa prin stimuli de hrană, ar însemna să mergem la avalanşă cu salamul în buzunar. Bucuria acestor câini este de a te juca, de asta se pretează, deoarece sunt foarte jucăuşi, faţă de alţii care sunt mai sobri. Interesul acestor câini este de a se juca. Sunt precum nişte copii. S-ar juca mereu de nu le-ar mai trebui nici mâncare. Sunt, de asemenea, printre cele mai inteligente trei rase de câini”, a declarat Sabin Cornoiu.

Timp de doi-trei ani, Bruno va salva vieţi omeneşti alături de Recco, cel care are 6 ani şi deja o vechime impresionantă în acest post. După această perioadă, Recco va fi pensionat. În România sunt 16 unităţi canine atestate pentru acest gen de intervenţie.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net