Calendar ortodox 2021, 1 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit); Anul Nou Bisericesc


  Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit)foto: Doxologia.ro
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit)foto: Doxologia.ro

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este prăznuit la data de 1 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 1 septembrie. Zi de post.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit) a fost un călugăr originar din Dobrogea de astăzi ce a trăit în secolele 5-6 şi şi-a dus cea mai mare parte a vieţii la Roma unde a fost stareţul unei mănăstiri. El a fost un celebru traducător operelor teologice din greacă în latină dar cel mai important este faptul că el a împărţit istoria în două, într-o eră înainte de Hristos şi una de la Hristos. El a făcut calculele şi a reieşit că după calendarul Iulian în folosinţă în acele vremuri, anul 753 de la întemeierea lumii era anul 1, în care s-a născut Hristos. Calculele ulterioare s-a dovedit că s-a înşelat iar anul în care s-a născut Hristos variază între anii 6 şi 3 înainte de Hristos, probabil anul 4 îHr. Totuşi acest lucru este lipsit de importanţă şi este de apreciat că Era Creştină sau Anii Domnului sunt inventaţi de un călugăr născut pe teritoriul ţării noastre şi că anul 2021 este de fapt Anul Mânturirii 2021!

Calendar ortodox 2021, 1 septembrie. Anul Nou Bisericesc

Anul Nou bisericesc nu începe ca cel civil ci astăzi, după inspiraţia Vechiului Testament s-a pus drept început al Noului An 1 Septembrie pentru ca toată lumea să se bucure de roadele câmpului. Aşa cum Dumnezeu s-a odihnit după facerea lumii tot aşa neamul evreiesc trebuia să se odihnească şi să se bucure după strângerea roadelor de peste an. În luna septembrie a pus piciorul Noe pe muntele Ararat, după ce Dumezeu a oprit potopul şi tot în septembrie a avut loc a doua coborâre de pe munte a lui Moise cu Tablele Legii. În septembrie intra marele arhiereu în Sfânta Sfintelor pentru a aduce jertfă sângeroasă pentru sine şi ştergerea păcatelor poporului făcute în anul ce trecuse, smerindu-se cu post şi aducând ardere de tot Domnului. Şi păgânii romani serbau cu lumânări Idictionul adică zilele de dare a impozitului, tot după strângerea recoltelor. În luna septembrie a intrat şi Domnul Nostru Iisus Hristos în sinagogă şi i-a dat spre citire cartea profetului Isaia din care a citit: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti săracilor, M-a trimis a vindeca pe cei zdrobiţi la inimă, a propovădui celor robiţi iertare şi orbilor vedere; a slobozi pe cei sfărâmaţi, uşurîndu-i; a mărturisi anul Domnului bine primit". După ce a strâns sulurile Legii a început cateheza, arătându-Se pe Sine ca adevărat Mântuitor trimis oamenilor de Dumnezeu, pentru mântuirea şi înnoirea vieţii şi astfel în El se împlinea profeţia citită, şi toţi "Îl mărturiseau şi se mirau de cuvintele harului care ieşeau din gura Lui" (Luca 4, 17, 19).

Praznicul Anului Nou Bisericesc a fost stabilit la primul Sinod Ecumenic de la Niceea

Troparul Începutului de an bisericesc, sau al Indictionului

 Glasul al 2-lea

A toată făptura Ziditorule, Cel Ce timpurile şi anii ai pus întru puterea Ta, binecuvintează cununa anului bunătăţii Tale, Doamne, păzind în pace poporul şi ţara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu şi ne mântuieşte pe noi.

Condacul Începutului de an bisericesc, sau al Indictionului

 Glasul al 2-lea

Cel Ce locuieşti întru cei de sus, Hristoase Împărate, Făcătorul tuturor celor văzute şi celor nevăzute şi Ziditorule, Cel Ce zilele şi nopţile, timpurile şi anii ai făcut, binecuvântează acum cununa anului, fereşte şi păzeşte în pace pe cei binecredincioşi, ţara aceasta şi pe poporul tău, Mult Îndurate.

La 1 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul;
 • Minunea săvârşită de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la Mănăstirea Miasinilor;
 • Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul;
 • Sfânta Cuvioasă Evantia;
 • Adormirea lui Isus Navi;
 • Sfintele patruzeci de Muceniţe Fecioare şi a lui Amun, diaconul, dascălul lor;
 • Sfinţii Mucenici şi frati Evod, Calista şi Ermoghen;
 • Sfântul Cuvios Meletie cel Nou, care s-a nevoit în Muntele Myopolis de lângă Theba (Capadocia);
 • Sfântul Mucenic Anghel.
bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
Florin Piersic Jr la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
george burcea in rolul lui lurch jpg
anisia gafton jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
culita sterp daniela iliescu jpg
cub brigitte pastramă png
Potrivit declaraţiei de avere, Niculae Bădălău are aur şi diamante evaluate la 25 de mii de euro jpeg
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
1 somn jpg jpeg
image
image
image
image
rebeca pascu jpg
cub liviu dragnea png
Brasov 1 jpg
dan negru mihaela tatu jpg
cub niculae bădălău png
Supermarket FOTO Shutterstock jpg