Calendar ortodox 2022, 1 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Proroc Naum; Cuviosul Filaret Milostivul

Sfântul Proroc Naum și Cuviosul Filaret Milostivul sunt prăznuiți la data de 1 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Naum și Cuviosul Filaret Milostivul sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 1 decembrie.

Sfântul Proroc Naum (foto: doxologia.ro)
Sfântul Proroc Naum (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 1 decembrie. Sfântul Proroc Naum

Sfântul Proroc Naum era din seminția lui Simeon și a trăit în Elcheseea cu 460 de ani înainte de Hristos. După Prorocul Iona și el le-a prorocit ninivitenilor căderea cetăți sub prada focului și a apei lucru care s-a adeverit. Niniviteni, după ce s-au îndreptat la îndemnul lui Iona, dacă au văzut că nu a fost distrusă cetatea s-au întors repede la năravurile pe care le aveau și l-au mâniat din nou pe Dumnezeu. 

Cetatea Ninive care se afla pe un munte lângă un lac mare a fost lovită de un cutremur și jumătate din ea a alunecat în lac iar cealaltă jumătate a fost mistuită de incendiie care au urmat cutremurului. Așa și-au aflat pedeapsa ninivitenii cei îndărătnici. Multe profeții a mai făcut Naum inspirat de Duhul Sfânt și toate s-au împlinit iar el a adormit în pace la numai 45 de ani și a fost îngropat cu cinste.

Troparul Sfântului Proroc Naum 

Glasul al 2-lea

A prorocului Tău, Doamne, Naum, pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Naum

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Luminându-se cu Duhul inima ta cea curată, s-a făcut locaș prealuminat de proorocie; că cele de departe le vezi ca și cum ar fi de față. Pentru aceasta te cinstim, Preafericite Proorocule Naum, Prealăudate.

Calendar ortodox 2022, 1 decembrie. Cuviosul Filaret Milostivul

Cuviosul Filaret a trăit pe la anul 780 într-un sat numit Amnia de prin părțile Paflagoniei.  El era de neam bun, crescut în dreapta credință și cu frică de Dumnezeu. Pe măsură ce creștea sporea în înțelepciune și făcând fapte bune. S-a însurat cu Teozva care i-a dăruit trei copii, pe Ioan și pe Ipatia și Evantia. Ca și dreptul Iov a fost binecuvântat de Dumnezeu cu avere multă , hambare pline, avea slugi multe și era bine văzut de concetățeni.

El era milostiv cu săracii dădea de mâncare pe cei înfometați, îmbrăca pe cei care aveau nevoie de haine,  le dădea de băut celor ce erau însetați și îi primea în casa sa pe străini oferindu-le găzduire cu bucurie. Casa lui era un izvor nesecat pentru toți cei aflați în nevoie. și cu cât dăruia mai mult cu atât primea mai mult.  Atunci, cu voia lui Dumnezeu, pe pământurile acelea au năvălit turcii, iar Cuviosul Filaret a mai rămas doar cu o casă și o holdă.  Sărac fiind a fost ispitit și cu toate astea nu s-a mâhnit și nici nu s-a revoltat căci se știa fără greșeală în fața lui Dumnezeu, așa că se bucura de sărăcie cu gândul la vorbele lui Hristos: “Cu greu va intra bogatul în împărăția cerurilor”. 

Când a fost să treacă la Domnul i-a chemat pe toți ai lui și le-a spus fiecăruia cum le va fi viața și le-a mai spus să nu-i uite pe săraci, să aibă grijă de cei bolnavi și de cei din închisori și săi apere pe orfani și pe văduve, așa cum și el a făcut. Apoi s-a rugat pentru ei și a adormit în pace. 

La 1 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Anania Persul; 
  • Sfântul Antonie cel Nou; 
  • Sfântul Onisim, arhiepiscopul Efesului; 
  • Sfinții părinții Anania și Solohon, arhiepiscopii Efesului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net