Calendar ortodox 2022, 10 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima și al celor împreună cu dânșii

Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie și Dima sunt prăznuiți la data de 10 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima și al celor împreună cu dânșii sunt între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 aprilie. Zi de post.

Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompie şi alţi 36 (foto: doxologia.ro)
Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompie şi alţi 36 (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 10 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima și al celor împreună cu dânșii

Împăratul Decie, odraslă a diavolului, care dorea să scufunde toți oamenii în abisul pierzaniei, a dat poruncă în tot imperiul ca toți oamenii să se închine la idoli și să mănânce din animalele jertfite zeilor, iar cei ce nu vor face acest lucru, să fie judecați și pedepsiți.

Guvernatorul Africii, Fortuțian, și-a chemat toți oameni și le-a spus porunca, iar ca să-și întărească amenințările cu tortura a scos înaintea lor și înspăimântătoarele unelte. Unii credincioși, de frică, au renunțat și s-au închinat supunându-se împăratului. Dar patruzeci de cetățeni cu tărie au vrut să moară pentru Hristos explicându-i guvernatorului că idolii lui făcuți de mâini omenești nu au au nici o putere, ci numai acela ce a făcut cerul și pământul. Fortuțian s-a enervat și pe Terentie, Pompei, African și Maxim i-a aruncat în temniță iar pe ceilalți a poruncit să fie torturați chiar acolo în templu. I-au bătut cu schimbul pentru că oboseau de atâta bătaie, i-a ars cu fiare înroșite în foc iar peste răni le-a pus oțet și sare dar ei mulțumeau și se rugau la Dumnezeu iar în credință nu slăbeau și nici nu se înmuiau. Rugându-se la Dumnezeu templul s-a dărâmat și idolii s-au sfărâmat iar guvernatorul în loc să se sperie s-a enervat pentru pagubă așa că a poruncit să fie tăiați cu sabia.

Apoi a dat ordin ca Terentie, Pompei, African și Maxim să fie țintuiți cu lanțuri grele în temniță și nimeni de ei să nu se apropie, nici măcar să li se dea mâncare și apă, dar peste noapte a venit îngerul Domnului și le-a dezlegat legăturile și l-a pus masă bogată. Guvernatorul a prins de veste și a aruncat peste ei cele mai veninoase animale, șerpi, scorpioni și vipere, și i-au închis vreme de trei zile.

Când au deschis temnița jivinele nu se atinseseră de sfinți iar ei cântau psalmi și rugăciuni către Dumnezeu. Văzând că nici așa nu le vinde de hac, Fortuțian a dat ordin să fie tăiați cu sabia iar sfinții s-au bucurat, iar slujitorii ducându-i la locul de moarte au îndeplinit porunca. Mărturisitorii și-au primit coroanele de mucenici iar niște bărbați cucernici au luat trupurile și le-au îngropat cu cinste afară din cetate. 

Troparul Sfinților Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima și al celor împreună cu dânșii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima și al celor împreună cu dânșii

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, Ceea ce este în rugăciuni Neadormită și Folosință, Nădejdea cea Neschimbată, mormântul și moartea nu au ținut-o. Căci, ca pe Maica Vieții, la viață a mutat-o Cel Ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea Fecioresc.

Astăzi a sosit cinstita pomenire a mucenicilor, a Sfântului Terentie celui Înțelept și a însoțitorilor lui, veselind toate. Să ne adunăm dar cu căldură, ca să primim tămăduiri, că aceștia au primit de la Dumnezeu harul Sfântului Duh, de a tămădui neputințele sufletelor noastre.

La 10 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

Sfânt prorociță Olda; Sfinții mucenici Iacov preotul și Aza diaconul; Sfântul noul mucenic Dima;  Sfântul Grigorie, Patriarhul Constantinopolului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net