Calendar ortodox 2022, 10 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart și Tertie

Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart sunt prăznuiți la data de 10 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 noiembrie. 

Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart (foto: doxologia.ro)
Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 10 noiembrie. Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru, Cuart și Tertie

Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru, Tertie și Cuart au fost apostoli din cei 70 trimiși de Domnul înaintea feței sale pentru a răspândi cuvântul său în fiecare cetate.

Rodion și Olimp l-au urmat la Sf. Ap. Petru la Roma unde au primit coroana martiriului în vremea împăratului Nero. Sosipatru și Erast sunt pomeniți de Sf. Apostol Pavel în epistola către Romani pe unul ca fost iconom al bisericii Ierusalimului și mai apoi episcop al Paneadiei, pe celălalt ca episcop al Iconiei.

Cuart a fost episcop al Beirutului și mult a pătimit pentru dreapta credință și pe mulți elini a botezat în numele sfintei treimi. Sfântul Tertie a fost unul din scribii Sfântului Pavel învrednicindu-se de scrierea după dictare a epistolei către Romani și a fost pus al doilea episcop al Iconiei. Toți stau acum de-a dreapta scaunului lui Dumnezeu în fericire veșnică și se bucură de răsplata pentru nevoințele și ostenelile lor. 

Calendar ortodox 2022, 10 noiembrie. Sfântul Mucenic Orest, răbdătorul de chinuri

În vremea împăratului Dioclețian, Maximin era guvernator în Cicilia și Capadocia și avea mare ură pe creștini și s-a dus la împărat pentru a primi îngăduință să-i persecute pe cei din provinciile lui care nu se închină zeilor, să-i ardă și să-i înece, să le zdrobească trupurile și să le sfârtece, să-i dea pradă fiarelor sălbatice și să-i omoare după bunul plac. Nu a primit îngăduința pentru ținuturile sale ci pentru toată împărăția, să dezrădăcineze creștinătatea și să șteargă de pe pământ pomenirea creștinilor. Cu mândrie a plecat conducătorul Maximin și s-a năpustit asupra cretinilor ca o fiară sălbatică asupra oilor nevinovate. În cetatea Tiana din Capadocia l-a găsit pe Orest, care nu numai că l-a înfruntat cu vorba dar l-a mărturisit fără ezitare pe Hristos și i-a blestemat pe idoli. 

Supărat, Maximin l-a dus pe Sfântul Orest la templul păgân și a început să-l chinuie chiar acolo, înăuntru și spunându-i să se închine la idoli pentru a scăpa de cazne. L-au rupt și la chinuit de nu mai era loc pe trupul lui fără rană și l-au ars cu fierul roșu și au pus pe rănile lui oțet și sare. Cu toate astea când Sfântul a cerut semn de la Hristos s-a pornit cutremur mare de templul s-a dărâmat și cei aflați înăuntru au scăpat cu fuga. Atunci l-au aruncat pe sfânt în închisoare, fără hrană și fără apă unde a stat șapte zile. Pentru că a văzut că nu reușește să-l frângă a poruncit să fie legat de un cal sălbatic și alergat calul până ce sfântul va muri. A fost târât ca la douăzeci și patru de stadii de cetate înainte de a își da duhul în mâinile Domnului și trupul a fost aruncat în râul Fiva la porunca guvernatorului. 

După aceea s-a arătat un om care lumina ca soarele ce a strâns moaștele sfântului și le-a îngropat în munte, lângă cetatea Tiana.

Troparul Sfântului Mucenic Orest

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Orest, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

La 10 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Martin, episcopul Galiei, 
  •  Sfântul Arsenie Capadocianul; 
  • Sfântul Cuvios Teostirict din Simvola; 
  •  Sfântul Cuvios Nonnos; 
  • Sfântul Sfințitului Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai săi; 
  • Sfințiii Mucenici Caliopie, Nir si Orion.
  • Tot astăzi se pomenește torturarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe prin tragere pe roată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net