Calendar ortodox 2022, 15 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Elefterie și a maica lui Antia

Sfântul Mucenic Elefterie și a maica lui Antia sunt prăznuiți la data de 15 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Elefterie și a maica lui Antia sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 15 decembrie. 

Sfântul Mucenic Elefterie și a maica lui Antia (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Elefterie și a maica lui Antia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 15 decembrie. Sfântul Mucenic Elefterie și a maica lui Antia

Sfântul Elefterie s-a născut într-o familie de nobili din Roma, și curând după nașterea sa tatăl său s-a prăpădit. Mama sa l-a cunoscut pe Sfântul Apostol Pavel care a învățat-o despre dreapta credință și a botezat-o cu numele de Antia. E-a și-a crescut fiul cu bună credință și când i-a venit timpul l-a dat ucenic lui Anichit, episcopul Romei. Acesta, la 15 ani l-a făcut diacon, la 18 l-a hirotonisit preot iar la 20 de ani a fost ales episcopul Iliricului. Nimeni nu s-a mirat că a fost ales episcop la o vârstă atât de fragedă pentru că era înțelept și un atât de bun cuvântător încât atrăgea la dreapta credință pe oricine dorea să vorbească cu el.

Mulți păgâni a adus el la dreapta credință și mulți s-au botezat numai ascultând dulceața vorbelor lui. Dar diavolul nu putea să-l sufere și nu știa ce planuri să mai coacă pentru a îl vătăma pe Elefterie. Împăratul a prins de veste de cele ce se întâmplau în cetate și l-a trimis pe căpetenia Felix să-l prindă și să-l aducă la judecată. Felix a plecat cu oaste la Iliric și a intrat în biserica în care Sfântul propovăduia dar când a auzit vorba dulce și înțeleaptă pe care sfântul o grăia a uitat de poruncă și a rămas să asculte. După ce a ascultat cu mare atenție cele ce le auzea despre Iisus Hristos a schimbat iuțimea cu blândețe și din lup prigonitor s-a schimbat în oaie și în ucenic. 

A lăsat deoparte ceea ce-I poruncise împăratul și a urmat învățătura lui Elefterie. Totuși sfântul a vrut să meargă la Împărat așa că a mers împreună cu Felix și pe drum, când au ajuns la un râu, l-a botezat. Sfântul Elefterie a stat cu vitejie înaintea împăratului, a trecut peste chinuri și tortură cu multă rugăciune și slavă lui Dumnezeu. Căpetenia călăilor, Coremon, în timp ce-l chinuia asculta rugăciunile lui cu atenție și deodată s-a oprit, s-a dus l-a împărat și i-a spus: De ce-l chinuiești pe Elefterie care nu are nici o vină?

Împăratul s-a enervat tare și a poruncit ca să fie aruncat în cuptorul pregătit pentru Elefterie, dar Coremon s-a rugat de sfântul zicându-i roagă-te pentru mine așa cum te-ai rugat pentru căpetenia Felix. O oră întreagă a stat Coremon în cuptorul încins și când l-au scos de acolo era nevătămat, mulțumind și aducând slavă lui Hristos. Pe Elefterie au încercat să-l de-a la lei numai că ce-a mai înfricoșătoare leoaică, deși era înfometată, s-a așezat la picioarele lui și i-a lins tălpile. Toți vedeau minunile care se întâmplau în jurul Sfântului Elefterie și ziceau: Mare este Dumnezeul creștinilor. Până la sfârșit când i-au tăiat capul sfântului. Mama lui Elefterie, Antia, a îmbrățișat trupul mort al săruta mulțumind lui Dumnezeu pentru sângele fiului său vărsat întru Hristos, iar păgânii aflați acolo beți de sânge au ucis-o și pe ea cu sabia. Credincioșii din Iliric și Avola au luat trupurile lor și le-au îngropat cu cinste. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei

Glasul al 5-lea

Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa.

Cu haină de preot fiind împodobit și cu sângele curgând șiroaie, fericite, ai alergat la Stăpânul tău, Hristos, Înțelepte Elefterie, nimicitorul satanei. Pentru aceasta nu înceta a te ruga pentru cei ce cu credință cinstesc fericitele tale nevoințe.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Ca pe o podoabă a preoților și îndemn al purtătorilor de biruință, toți te lăudăm, cuvioase și te rugăm, Sfințite Mucenice Elefterie: pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea ta eliberează-i din multele feluri de nevoi, rugându-te neîncetat pentru noi toți.

La 15 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Coremon; 
  • Cuviosul Pavel cel Nou; 
  • Sfântul Ștefan Mărturisitorul 
  • Sfânta Muceniță Suzana;
  • Sfântul Mucenic Elefterie Cubiculariu; 
  • Sfântul Mucenic Vah cel Nou.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net