Calendar ortodox 2022, 9 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

Ultima actualizare:

Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei este prăznuit la data de 9 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 9 aprilie. Zi de post.

Sfântul Mucenic Eupsihie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Eupsihie (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 9 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

Sfântul Mucenic Eupsihie a fost născut și crescut în Cezareea Capadociei într-o familie de neam bun cu dregătorie de patrician. A dus o viață fără de prihană și în timpul păstoririi Sfântului Vasile cel Mare a hotărât să facă nuntă. Nu s-a sfârșit încă ospățul iar creștinii au fost cuprinși de râvnă și pentru că în aceeași zi se aduceau jertfe la templul păgân închinat zeiței Tihis, au mers și au dărâmat idolii și i-au sfărâmat apoi au dărâmat templul până la temelie. Doar că acela era templul preferat al împăratului Iulian Apostatul la care aducea jertfă atunci când se afla în oraș așa că acesta a primit repede veste despre ceea ce se întâmplase. Sfântul Eupsihie știind dinainte pătimirile care vor veni asupra lui a împărțit toată averea sa săracilor și s-a pregătit pentru mucenicie prin post și rugăciune. Împăratul a poruncit prigoană asupra creștinilor din oraș, unii să fie uciși, alții goniți, averile lor să fie jefuite și bisericile lăsate fără averi. Dintre creștini să se recruteze ostași pentru armată și să-i încadreze obligatoriu în legiuni. Pe alți creștini i-au forțat cu munca să reconstruiască templul, dar acesta nu s-a terminat pentru că păgânul împărat a murit înainte să fie terminat. Pe sfântul Eupsihie l-au supus la chinuri multe ca să-l oblige să aducă jertfă la idoli dar, el a răbdat cu bărbăție totul. La sfârșit i-au tăiat capul cu sabia dar în loc de sânge a curs lapte și apă iar credincioșii au luat trupul și l-au îngropat cu cinste. După uciderea împăratului Iulian de către Sfântul Mucenic Mercurie, poporul din Cezareea a zidit biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Mucenic Eupsihie și multe tămăduiri minunate s-au petrecut în acea biserică spre slava lui Hristos, Dumnezeul nostru. 

Troparul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ca o luminoasă și neînșelătoare stea te-ai arătat lumii, care cu razele sale a vestit mai înainte pe Soarele Hristos și a stins toată înșelăciunea și a dăruit nouă lumină, rugându-te neîncetat pentru noi, rabdătorule de patimi, Sfinte Mucenice Eupsihie.

La 9 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Preacuviosul Vadim Arhimandritul și cei șapte ucenici ai lui; 
  • Sfinții mucenici din Persida; 
  • Sfântul Avdiisus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net