Cât durează imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Raed Arafat explică

19 ianuarie 2021
raed arafat jpeg
Raed Arafat, Secretar de stat, ╚Öef al Departamentului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a declarat că imunitatea după vaccinare durează până la opt luni, acest lucru fiind demonstrat deja în urma monitorizării persoanelor vaccinate, însă monitorizarea continuă.

ÔÇŁNimeni nu poate s─â vin─â s─â spun─â cu certitudine c─â imunitatea dureaz─â 3 ani pentru c─â vaccinul nu exist─â de trei aniÔÇŁ, a declarat Arafat. Totodat─â, Raed Arafat afirm─â c─â cei care se vaccineaz─â ├«mpotriva COVID-19 au ┼čansa ca la var─â s─â mearg─â ├«n concedii, ├«n str─âin─âtate, f─âr─â a fi obliga┼úi s─â stea ├«n carantin─â.

Raed Arafat: "Clar c─â cei care se vaccineaz─â au ┼čans─â la var─â s─â mearg─â ├«n alte ┼ú─âri f─âr─â condi┼úion─âri de carantinare"

ÔÇŁIdeea este c─â ├«n momentul ├«n care te-ai vaccinat, ai a doua doz─â ┼či mai ai zece zile care au trecut, ┼čansa de transmitere scade ┼či era normal s─â nu mai ai carantina 10 zile, dac─â te-ai vaccinat. Nu este vorba de pa╚Öaportul de vaccinare care limiteaz─â c─âl─âtoriile sau a┼ča ceva, ci este vorba de o m─âsur─â normal─â de s─ân─âtate public─â. Cei care s-au vaccinat nu mai stau ├«n carantin─â, dac─â au f─âcut ┼či doza de rapel ┼či au trecut ┼či minim 10 zileÔÇŁ, a declarat Raed Arafat, luni sear─â, la Digi 24, referindu-se la faptul c─â CNSU a decis c─â cei care au f─âcut ambele doze de vaccin nu mai stau ├«n carantin─â la intrarea ├«n Rom├ónia.

Arafat este convins c─â urmeaz─â s─â se stabileasc─â la nivel european modul de recunoa┼čtere a vaccin─ârii ├«mpotriva COVID-19. ÔÇŁDocumentul pe care l-am primit, avea datele mele ┼či ├«n limba englez─â. Sunt discu┼úii la nivel european, o s─â se discute aceste aspecte ┼či poate o s─â se stabileasc─â ┼či modul de recunoa┼čtere din aceste ┼ú─âri. (...) Nu ca s─â limiteze circula┼úia, dar m─âsura luat─â de noi ast─âzi va facilita ├«n scop turistic. Poate c─â unele ┼ú─âri o s─â zic─â, ai vaccin - intri, nu ai vaccin - intri cu carantin─â. Nu putem spune nu dac─â nu ai vaccinÔÇŁ, a declarat Arafat.

├Äntrebat c├ót dureaz─â imunitatea, dup─â vaccinare, Raed Arafat a explicat c─â deocamdat─â se cunoa┼čte c─â 6-8 luni, ├«ns─â cu c├ót timpul trece, cu at├ót este demonstrat─â valabilitatea. ÔÇŁLa acest moment, ┼čtim cu c├ót cre┼čte timpul. Persoanele care au fost testate ┼či au intrat ├«n studii, ele ├«n continuare sunt evaluate la num─ârul de anticorpi, cu c├ót trece timpul mai mult, ┼či se pare c─â imunitatea este valabil─â ┼či acuma, ├«nseamn─â c─â timpul se prelunge┼čte. Deci ├«n acest moment ├«n 6-8 luni deja s-au f─âcut teste pe cei care au fost vaccina┼úi ┼či nimeni nu a venit s─â spun─â ÔÇŁaten┼úie c─â a sc─âzutÔÇŁ ┼či cu c├ót timpul trece ┼či testele demonstreaz─â c─â anticorpii sunt prezen┼úi, cu at├ót valabilitatea acestei vaccin─âri este mai lung─â. ├Än acest moment asta putem zice. Nimeni nu poate s─â vin─â s─â spun─â cu certitudine imunitatea dureaz─â 3 ani pentru c─â vaccinul nu exist─â de trei ani, ci exist─â de c├óteva luni. Din ce am ├«n┼úeles urmeaz─â s─â fie testa┼úi periodic timp de doi ani cel pu┼úinÔÇŁ, a mai declarat Arafat.

Citește și:

FOTO Coadă la vaccin. Cât timp platforma nu a funcţionat, datele pacienţilor au fost scrise pe foaie

Toate dozele de vaccin anti-COVID-19 de la centrul din Petro┼čani, distruse chiar ├«n prima zi de vaccinare

oana zavoranu jpg
maria dragomiroiu
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg