Ceafă de porc prăjită cu fierul de călcat
Au venit de pe mai multe continente, la Arad, să gătească meniuri inedite. Românii au preparat ceafă de porc prăjită cu fierul de călcat şi miel în lut gătit la groapă.
Bucătari profesionişti şi amatori s-au înscris la cel mai mare concurs de gătit în aer liber din Europa de Est. Timp de două zile, s-au întrecut în preparate condimentate, pe ştrandul Neptun din Arad. Românii au venit cu specialităţi unice. Carnea de porc a fost prăjită cum nimeni nu a mai văzut până acum: cu un fier de călcat vechi, cu cărbune. Au preparat miel la groapă, paturi ardeleneşti la cuptorul de pizza, adică mămăligă, brânză de burduf, jumări.
Jandarmii din Arad au gătit la ceaun
Juriul a fost format din chefi străini
Pentru că în Arad sunt foarte mulţi italieni s-a inclus în meniul gătit şi specialităţi din ţara respectivă, care îşi serbează ziua naţională. Toţi amatorii prezenţi au avut ocazia de a se prezenta la categoria „ceaun".
Aromele au fost irezistibile, de la preparatele din pui, porc sau peşte. De pildă, un bucătar din Uruguay a făcut grătare din jumătăţi de purceluş de lapte, pe care le-a condimentat din plin, ca în ţara lui. Juriul competiţiei a fost compus din maeştri bucătari străini, din Malta, Finlanda, Elveţia, Germania, Serbia. Din păcate, vremea nu a ţinut cu pofticioşii: a plouat în averse.