Cel mai des întâlnite probleme care duc la defecțiuni ale mașinii

30 aprilie 2020
article img
foto: pexels.com

Nimic nu poate fi mai rău decât o posibilă defecțiune care te lasă cu mașina în drum în concediu sau când ai o urgență. Problemele care duc la astfel de situații pot fi cauzate de neglijență, o întreținere slabă a mașinii sau de alte circumstanțe imprevizibile. Pentru a putea fi pregătit, iată care sunt cel mai des întâlnite probleme ale mașinii care o pot face să te lase la greu:

Cauciucuri deteriorate

Sezonul cald debutează cu schimbări pe care trebuie să le faci la casă, în viață, dar și la mașină. Cea mai importantă este trecerea la sau de la cauciucurile de vară/ iarnă. Este important să ții minte că trebuie să achiziționezi cauciucuri noi dacă cele vechi sunt uzate și folosite de câțiva ani buni cu regularitate. Optează pentru piese auto second hand dacă le vrei prietenoase cu bugetul, dar alege doar surse de încredere când vine vorba de achiziții. Pe lângă cauciucurile foarte vechi, alte cauze ale defecțiunilor la roți sunt: desprinderea jantelor de pe anvelope în urma unui accident, lovirea unei gropi foarte adânci, uzarea valvei cauciucului. Astfel de probleme te pot lăsa în mijlocul drumului, departe de o vulcanizare, așa că fă verificările necesare la începutul fiecărui sezon sau înainte de un drum lung. Este recomandat să faci o programare la service, pentru ca mașina să fie inspectată de un profesionist.

Baterie defectă

În special în timpul iernii și la mașinile mai vechi, bateria poate fi afectată de diverși factori. Printre aceștia se numără temperatura foarte scăzută, nefolosirea mașinii pe termen lung sau luminile uitate aprinse. Asigură-te și că nu faci doar drumuri foarte scurte după o perioadă lungă în care mașina a stat în parcare sau în garaj. Bateria are nevoie de reîncărcare însă, dacă observi că aceasta continuă să prezinte probleme, va trebui să iei în considerare înlocuirea ei. Pentru a evita descărcarea bateriei, trebuie să te asiguri că ai stins toate luminile atunci când părăsești mașina. Modelele noi au acum sisteme care sting farurile și alte lumini automat, odată ce oprești motorul și scoți cheia din contact. Însă, dacă deții o mașină mai veche, există mai multe șanse să uiți farurile aprinse și să descoperi a doua zi că bateria s-a descărcat complet.

Supraîncălzire

Supraîncălzirea motorului poate apărea vara sau iarna, deoarece temperaturile extreme pun multă presiune pe motor. Dacă ești pe șosea și observi că ies aburi de sub capotă sau că indicatorul de bord semnalează o temperatură prea mare, trage imediat pe dreapta și așteaptă până când totul revine la normal. De asemenea, trebuie să verifici regulat nivelul de antigel și să-l schimbi atunci când este nevoie. La mașinile moderne, antigelul nu are nevoie de completare însă, dacă observi schimbări în nivelul acestuia, verifică mașina pentru eventuale scurgeri. În astfel de cazuri, ar trebui să ceri părerea unui mecanic și să duci mașina în service.

Dacă nu ai făcut o verificare amănunțită într-un service, începutul sezonului cald este momentul potrivit. Când te prezinți la mecanic pentru înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de primăvară, optează și pentru o verificare a lichidelor și a sistemelor care pot provoca defecțiuni. Alege anvelope de calitate și optează pentru serviciile de echilibrare a roților și de verificare a geometriei direcției.