Certificatul Verde European. Când va fi lansat în România și de unde îl vom descărca

pasaport covid jpeg
Pașaportul Covid va facilita călătoriile în Europa

Certificatul Verde European va facilita călătoriile în statele Uniunii Europene, fe că vorbim despre turism sau călătorii în interes personal sau de afaceri. În România, pașaportul Covid va fi lansat la 1 iulie.

Dr. Valeriu Gheorghi╚Ť─â, ╚Öeful campaniei de vaccinare,┬á a sus╚Ťinut o conferin╚Ť─â de pres─â la Palatul Victoria alaturi de secretarul de stat Andrei Baciu, iar printre temele de discu╚Ťie s-a num─ârat ╚Öi lansarea certificatului verde european.

image
Certificatul Verde European va fi eliberat și pe hârtie

Certificatul verde european este un document care va fi ├«n vigoare timp de un an ┼či va cuprinde informa┼úii care s─â ateste dac─â persoana titular─â a fost vaccinat─â anti-COVID-19, dac─â a trecut printr-o infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 ├«n ultimele ┼čase luni sau dac─â are un rezultat negativ la un test PCR efectuat ├«n ultimele zile.

Certificatul va fi valabil ├«n toate statele membre ale UE, plus Liechtenstein, Islanda ┼či Norvegia, pentru vaccinurile aprobate de Agen┼úia European─â pentru Medicamente (EMA), care p├ón─â ├«n prezent a autorizat vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca ┼či Johnson&Johnson.

Documentul poate include ┼či alte vaccinuri neaprobate de EMA, dar aprobate de un stat membru, cum este cazul Ungariei, care folose┼čte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik V ┼či pe cel chinezesc Sinopharm, dar revine fiec─ârui stat membru s─â decid─â dac─â le consider─â sau nu valabile, scriu ╚śtirileProTv.

Cet─â┼úenii pot ob┼úine aceste certificate dac─â au fost vaccina┼úi anti-COVID-19, dac─â au un test PCR negativ recent, iar dac─â doresc s─â arate c─â au anticorpi dup─â o infectare vor trebui s─â de┼úin─â un test PCR pozitiv datat cu cel mult ┼čase luni ├«n urm─â (180 de zile).┬á

Când va fi lansat Pașaportul Covid în România

Data lans─ârii ├«n Rom├ónia a┬á Certificatului Verde European va fi 1 iulie, a declarat Andrei baciu, ├«n cadrul conferin╚Ťei de pres─â. ÔÇŁPentru a avea o abordare uniform─â la nivel european (...) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita c─âl─âtoriile ├«ntre state, pentru a limita timpul de a┼čteptare la punctele vamale. Pe de alt─â parte, trebuie s─â ne asigur─âm c─â toate dovezile pe care le prezent─âm sunt veridice. Este esen┼úial─â autenticitatea. Noi vom folosi ├«n Rom├ónia modelul prezentat de Comisia European─â ÔÇô cu cod QR, care va garanta veridicitateaÔÇŁ, a mai precizat Baciu. Acesta a explicat c─â certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar ├«n Rom├ónia va exista un portal dedicat.

image
Andrei Baciu prezint─â ultimele informa╚Ťii despre Pa╚Öaportul CovidSursa foto: Andrei Baciu/Facebook

De unde poate fi desc─ârcat Certificatul Verde European

Baciu a mai afirmat că va exist un portal, un website de unde documentul va putea fi descărcat, 

ÔÇŁVom lansa un website, unde ne vom crea un cont, ne autentific─âm ┼či, pe baza contului creat, vom primi pe mail un link de unde vom putea desc─ârca acest certificat, care se refer─â la trei situa┼úii: se refer─â fie la vaccinare, faptul c─â suntem vaccina┼úi, se poate referi la recuperare, la faptul c─â am trecut prin boal─â ┼či acest lucru este certificat de prezen┼úa unui rezultat PCR pozitiv, ├«n trecutul nu foarte ├«ndep─ârtat, sau, a treia posibilitate, absen┼úa bolii ├«n acest moment - un rezultat PCR negativÔÇŁ, a explicat Baciu.

Secretarul de stat a menţionat că acest certificat digital european privind COVID va facilita călătoriile între state, pentru a scurta timpul petrecut în punctele vamale.

ÔÇťAcest certificat ne va ajuta, la nivel european, s─â avem o abordare uniform─â. A venit sezonul estival, a venit vara, situa┼úia epidemiologic─â s-a ├«mbun─ât─â┼úit gra┼úie m─âsurilor adoptate de Rom├ónia ┼či de alte state membre, gra┼úie vaccin─ârii, astfel c─â s-au putut ridica diversele restric┼úii ┼či s-au intensificat activit─â┼úile de turism, care vor veni la pachet cu o cre┼čtere a mobilit─â┼úiiÔÇŁ, a afirmat Baciu.

Certificatul digital privind COVID se va putea prezenta la punctul de trecere vamal în format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, deoarece codul QR va putea fi scanat.

laurentiu reghecamp corina caciuc luca si asiana peng
image png
Dorian Popa
FotoJet jpg
iliescu revolutie jpg
FotoJet (4) jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
David Popovici, EPA jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iliescu revolutie jpg
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg