Cu 1,2 milioane de euro, două vechi clădiri de pe Lipscani vor fi demolate și „clonate”

Ultima actualizare:

    Strada Lipscani, văzută dinspre piațeta cu statuia „Lupoaicei” și având în dreapta clădirea imobilului de la numărul 75, ce va fi reconstruit, acoperit de foliile primărieiFoto: Gabriel Peneș
Strada Lipscani, văzută dinspre piațeta cu statuia „Lupoaicei” și având în dreapta clădirea imobilului de la numărul 75, ce va fi reconstruit, acoperit de foliile primărieiFoto: Gabriel Peneș

Lipscaniul este, de secole, coloana vertebrală a zonei pe care o numim Centrul Vechi. Zona cuprinde clădiri vechi, dar pline de istorie, multe dintre ele, din păcate, abia mai rezistând „în picioare”, neglijate de administrațiile locale vreme de 30 de ani sau neputând fi consolidate sau renovate din cauza situației juridice neclare. De curând, două dintre clădiri, cele din Lipscani nr.70 și 75 au intrat într-un proces de demolare, ce va fi urmat de reconstrucția lor conform planurilor originale. Totul, pentru 5,7 milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro, bani proveniți de la Primăria Generală a Capitalei.

Lăsate de izbeliște timp de decenii ori încăpute pe mâna unor „chiriași” sau chiar proprietari care n-au văzut în ele decât un acoperiș deasupra capului sau o sursă viitoare de profit, multe dintre clădirile Centrului Vechi au ajuns adevărate ruine, vestigii ciudate ale unui timp ce pare tot mai legendar, ce nu mai are nimic de-a face cu Bucureștiul contemporan și locuitorii lui. Primăria Capitalei a anunțat, însă, planuri mari. Acum două luni au fost finalizate lucrările de consolidare și renovare ale unui imobil de pe strada Blănari 10, Gabriela Firea, primarul general, anunțând cu acea ocazie că se lucrează la încă 200 de imobile aflate în prima clasă de risc seismic. Două dintre ele, construite la 1870, se află tot pe Blănari, la numerele 2 și 6-8. Alte două, în schimb, vor fi demolate total și reconstruite pe baza planurilor arhitecturale originale.

Reconstrucția va dura pînă la finalul anului 2020

Este vorba de imobilele aflate pe Lipscani, la numerele 70 și 75. Pentru Lipscani 70, valoarea lucrărilor se ridică la 4,6 milioane de lei, iar durata de execuţie este de 14 luni. În ceea ce priveşte imobilul de pe Lipscani 75, reconstrucţia acestuia va costa 1,1 milioane de lei, tot pe o durată de 14 luni. În total, lucrările la ambele clădiri vor costa 5,7 milioane de lei, adică peste 1,2 milioane de euro, conform mediafax.ro. Motivul pentru care clădirile nu mai pot fi refăcute, ci reconstruite de la zero, este că sunt într-o stare avansată de degradare şi sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi reprezintă un real pericol, zona fiind intens circulată. Clădirea din Lipscani 70, aflată foarte aproape de actuala Librărie Cărturești de pe aceeași stradă, era, în perioada interbelică, sediul magazinului de încălțăminte „Run-Over”, iar mai târziu al celui de mătăsuri „Femme Chic”.

Pe Lipscani 75, în perioada interbelică, era sediul unui magazin de „plăpămărie”

Mergând spre capătul uliței, către piațeta ce a purtat succesiv numele de Piața Roma, apoi de Piața Sf. Gheorghe, unde străjuiește acum statuia „Lupoaicei”, dar pe partea cealaltă – cea cu numere „fără soț” – vom găsi clădirea de la numărul 75, ce adăpostea pe la 1927 firma „Wlaat&Wlaat”, una de „plăpămărie” – adică făceau plăpumi – cunoscută și sub numele de „La doi gemeni”. Mai recent, era sediul unui magazin de încălțăminte. Vom vedea, spre finalul anului 2020 – dacă se va respecta termenul de construcție al imobilelor – cum vor arăta „clonele” celor două clădiri, la fel cum vom afla în ce fel se va schimba și Palatul Curtea Veche, aflat și el într-un amplu proces de reconsolidare și refacere. Păcat doar că în locul construcțiilor originale, ce ar fi trebuit îngrijite la timp, vom avea parte doar de „copiile” lor mirosind a nou. Și, cumva, aceasta va fi soarta majorității clădirilor vechi lăsate de paragină de administrații locale și de oameni imuni la fiorul istoriei „fără profit”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net