«E inuman să-i laşi să fumeze în ploaie şi în frig»

Ultima actualizare:

    Mihnea Gâlmeanu ne arată locul în  care i-a lăsat pe clienţi să fumezeFotografii: Dan L. Brumar
Mihnea Gâlmeanu ne arată locul în care i-a lăsat pe clienţi să fumezeFotografii: Dan L. Brumar

Inevitabilul s-a produs. Primul patron de local sancţionat de Poliţie pentru că a permis clienţilor să fumeze într-un spaţiu închis e mai sărac cu 5.000 de lei. Bărbatul spune că legea e nedreaptă cu clienţii săi şi că va contesta amenda.

La o săptămână de la intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţii închise, poliţiştii locali din Capitală au dat prima amendă. Ghinionistul: un administrator de restaurant căruia i s-a făcut milă de clienţii săi fumători şi cărora le-a amenajat o zonă de pufăit. E vorba de o terasă cu un perete din beton, unul din termopan şi alţi doi din panouri de polipan (plastic), însă acoperită cu o copertină rabatabilă. Spaţiul era clar delimitat de restul localului, iar aici intrau doar cei care voiau să fumeze, deci nu-i afecta pe nefumători.

„Am considerat că e inuman să-i las pe clienţi în ploaie şi în frig. Avem un spaţiu semiînchis, cu doi pereţi ficşi şi o copertină care, în momentul controlului, era deschisă în proporţie de 25%. Afară ploua. Poliţiştii mi-au spus că dacă era deschisă complet, nu aveam probleme”, ne-a mărturisit Mihnea Gâlmeanu (39 de ani), administratorul restaurantului „Casa Noastră” din sectorul 2. Acesta spune că s-a consultat cu un avocat şi intenţionează să conteste amenda. Motivul? Zona sa de fumat e mai degrabă o pergolă, nu un spaţiu închis. 

Patronul primului restaurant amendat pentru încălcarea legii antifumat e de partea clienţilor
Patronul primului restaurant amendat pentru încălcarea legii antifumat e de partea clienţilor

„Dispeceratul a fost sesizat de o familie că în incinta unui restaurant din sectorul 2 fumatul este permis cu acordul personalului de serviciu. Ajunşi imediat la faţa locului, reprezentanţii Serviciului Control Comercial au constatat că reclamaţia se adevereşte – în restaurantul respectiv nu se respecta nici o prevedere a noii legi antifumat”, spun reprezentanţii Poliţiei Locale Bucureşti. Deşi în incintă erau circa 25-30 de clienţi care fumau, oamenii legii nu i-au sancţionat şi pe aceştia, deşi legea prevede acest lucru.

Şerban Fleancu  (33 de ani), student la  regie de teatru, nu e  de acord cu legea, însă înţelege beneficiile ei
Şerban Fleancu (33 de ani), student la regie de teatru, nu e de acord cu legea, însă înţelege beneficiile ei

Vor să modifice legea buclucaşă

Social-democraţii pregătesc deja modificări la legea antifumat, după ce au simţit pe pielea lor efectele „davastatoare” ale actului normativ. Liviu Dragnea şi colegii săi vor ca fumătorii să aibă spaţii special amenajate în restaurante şi în instituţiile publice, iar ideea a fost lansată după o şedinţă de partid prelungită, în urma căreia au ieşit scântei. Fumătorii din PSD au fost mai irascibili decât de obicei din cauza sevrajului. „Avem în intenţie să introducem o propunere legislativă de modificare a legii antifumat, prin care unităţile de alimentaţie publică să poată să organizeze, în condiţii pe care le vom conveni, spaţii special amenajate pentru fumători. Este ilogică şi absurdă legea în forma actuală. Trebuie organizate spaţii în toate locurile publice pentru ca fumătorii să aibă dreptul de a fuma“, au declarat surse din PSD, pentru adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Emma Raducanu cu decorația primită de la regele Charles FOTO Getty Images (1) jpg
image
image
image
image
image
image
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net