Ea e bătrâna din satul părăsit


    Tanti Maria, în odăiţa modestăFoto: adevarul.ro
Tanti Maria, în odăiţa modestăFoto: adevarul.ro

La 75 de ani, tanti Maria se numără printre ultimii locuitori ai satelor din Ţinutul Pădurenilor (Hunedoara). Bătrâna trăieşte în sărăcie lucie, la marginea cătunului Grâne, alături de fiul său, de doi câini, cinci pisici şi 11 găini. O pensie de handicap şi una de urmaş sunt singurele venituri ale familiei.

Oamenii din Valea Tăhărăului îşi duc zilele într-una dintre cele mai izolate zone din Hunedoara. Tanti Maria şi fiul său locuiesc într-o casă înconjurată de pădure, la margine de lume. În odaia de zece metri pătraţi, bătrâna a înghesuit un pat, o sobă pe lemne, un televizor vechi, o masă şi două scaune, câteva vase. Cinci pisici cocoţate pe tăbliile patului îi ţin de urât femeii, în timp ce pune lemne pe foc pentru a coace gogoşi. Pe aceeaşi sobă, tanti Maria obişnuieşte să fiarbă zilnic apa adusă de la izvorul din vecinătatea casei sale din cătunul Grâne. Mai sus cu câteva sute de metri, la marginea satului, oamenii au transformat valea pârâului în rampă de gunoi. Apa e tot mai poluată, iar bătrânei nu-i rămâne decât s-o fiarbă. 

Veche de peste un secol, casa stă să cadă
Veche de peste un secol, casa stă să cadă

Casa a fost ridicată în urmă cu peste 100 de ani, din cărămidă, însă cu timpul s-a degradat. Femeia creşte 11 găini, păzite de doi câini gălăgioşi. O vie şi câţiva pomi fructiferi înseamnă toată avuţia ei, scrie adevarul.ro. „Cu ani în urmă, în valea noastră erau 24 de case. Acum au rămas câteva, cele mai multe părăsite. Soţul meu a murit acum 18 ani, iar după câteva zile s-a prăpădit şi mama. Câtă vreme braţele îmi sunt în putere, nu am de ce să mă plâng”, şopteşte bătrâna, sprijinită într-un toiag. Comuna Ghelari, unde femeia îşi mai trimite fiul să cumpere alimente, se află la aproape două ore de mers pe jos, pe o potecă de pădure.

Gospodăria femeii e la capătul satului
Gospodăria femeii e la capătul satului
bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
george burcea in rolul lui lurch jpg
anisia gafton jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
culita sterp daniela iliescu jpg
Potrivit declaraţiei de  avere, Niculae Bădălău  are aur şi diamante evaluate  la 25 de mii de euro jpeg
cub brigitte pastramă png
foto1 catuse badalau INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpeg
Un alt tanc T-90M, „mândria” lui Putin, distrus în coloană  Foto: Captură video
image
image
image
image
cub liviu dragnea png
Brasov 1 jpg
dan negru mihaela tatu jpg
cub niculae bădălău png
Supermarket FOTO Shutterstock jpg
Mersul trenurilor Brasov Bucuresti jpg