Fug de bacşiş ca dracul de tămâie!

Ultima actualizare:

    Ospătarul de la acest restaurant ne-a eliberat bon pentru cei 4 lei oferiţi pentru serviciile sale Foto: Roberto Sălceanu
Ospătarul de la acest restaurant ne-a eliberat bon pentru cei 4 lei oferiţi pentru serviciile sale Foto: Roberto Sălceanu

Micii întreprinzători au trăit diferit prima zi de legalizare şi impozitare a bacşişului. Dacă unii şi-au modificat casele de marcat pentru a putea elibera bon, alţii fug de aceste „atenţii”. Documentele justificative pe care trebuie să le întocmească îi descurajează să accepte bani în plus.

Nu trageţi în ospătari! Dacă vă vor refuza bacşişul înseamnă că au un motiv întemeiat să o facă. Patronii le-au cerut să refuze banii lăsaţi în plus de clienţi, pentru a evita procedurile stufoase de declarare a lor. 

Ospătarul restaurantului arăbesc de pe Bd. Basarabia a eliberat bon pentru consumaţie, însă a refuzat bacşişul
Ospătarul restaurantului arăbesc de pe Bd. Basarabia a eliberat bon pentru consumaţie, însă a refuzat bacşişul

Reporterii Click! au dat un tur al teraselor din Capitală pentru a vedea cum au primit aceştia noile reglementări. În primul local, cu specific arăbesc, din zona Arenei Naţionale, ospătăriţa a aceptat cei doi lei pe care i-am lăsat bacşiş şi a plecat să ne aducă bonul. După un minut, un coleg de-al ei s-a întors cu banii şi ni i-a înapoiat, scuzându-se. „Colega mea e nouă şi nu ştie că noi nu acceptăm bacşiş”, ne-a spus tânărul.

Fără alte explicaţii am fost refuzaţi şi în cel de-al doilea local din aceeaşi zonă. Abia la a treia terasă, a unui restaurant cu specific italian, ospătarul ne-a eliberat bon pentru bacşişul lăsat. Cu toate că ordonanţa care prevede impozitarea bacşişului a intrat în vigoare ieri, managerii localurilor au dreptul să le ceară angajaţilor să refuze banii suplimentari. 

La această terasă de lângă Arena Naţională am primit bon pentru consumaţie, însă nu ni s-a acceptat bacşişul
La această terasă de lângă Arena Naţională am primit bon pentru consumaţie, însă nu ni s-a acceptat bacşişul

Acest lucru i-ar putea costa însă scump, căci angajaţii, lipsiţi de veniturile suplimentare provenite din „atenţii”, ar putea cere salarii mai mari. Deşi le e mai comod fără bacşiş, angajaţii nu scapă de registrul de bani personali, un caiet în care fiecare trebuie să scrie cu ce sume de bani intră în unitate şi cu câţi bani pleacă de acolo.  


    Foto: Roberto Sălceanu
Foto: Roberto Sălceanu

Din cei 4 lei pe care i-a primit de la noi, ospătarul va păstra 3,36 lei. Restul, de 64 de bani, va reveni statului, ca urmare a impozitării sumei pe care noi am lăsat-o în local în mod voluntar. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net