Ia hamsia, neamule, dar vezi să nu iei țeapă!

Vacanţa la mare parcă nu are nici un farmec dacă nu mâncăm măcar o dată într-o vară o porţie de hamsie prăjită, cu mujdei. Numai că, după cum subliniază adevarul.ro, de multe ori doar credem că mâncăm gustoşii peşti, pentru că ei sunt înlocuiţi cu şprot, un peşte mult mai ieftin şi mai uşor de preparat.

În serile de vară, o porţie de hamsie face deliciul tuturor
În serile de vară, o porţie de hamsie face deliciul tuturor

Concret, cei de la Protecţia Consumatorilor le-au atras atenţia turiştilor că e posibil, dacă nu sunt atenţi, să cumpere hamsie, dar să aibă pe farfuriile de carton şprot.

Citește și: Hamsii prăjite. Cea mai simplă rețetă 

Acesta este un peşte asemănător, dar mai ieftin, achiziţionat la jumătate de preţ şi este preferat de comercianţi nu doar pentru că obţin un profit mai mare, dar şi pentru că, spre deosebire de hamsie – care trebuie golit de intestine, căci acestea sunt amare – el nu trebuie curăţat, putându-se prăji cu totul. Deci munca e mai mică şi câştigul mai mare.

După cum notează adevarul.ro, cei de la Protecţia Consumatorului au detaliat şi cum sunt induşi în eroare turiştii: marfa vine de la furnizor cu factură, iar pe factură scrie „şprot/hamsie”, nemenționând-se clar dacă este una sau alta!

Astfel, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia că cei care vând şprot prăjit în loc de hamsie nu au nici o scuză şi vor fi amendaţi.

„Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată, pentru că are intestinele amare. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot“, a declarat pentru sursa citată Matei Datcu, pescar la Agigea.

O porţie de hamsie face deliciul tuturor
O porţie de hamsie face deliciul tuturor

Oricum, comercianţii exploatează din plin pofta românilor de hamsie şi obţin un profit imens de pe urma lor.

Pentru că dacă în pescăriile din Constanţa, hamsia proaspăt prinsă costă în jur de 12 lei/kilogram, la restaurant sau cherhana o porţie de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă aproximativ 30 de lei. La tarabe, ea poate fi cumpărată cu 10 lei/100 de grame, cu usturoi inclus.

Vezi și: Țeapa de pe litoral! Iată ce mănânci de fapt 

Cum se prepară hamsia

Înainte de a prepara peştele este important să ne asigurăm că el e proaspăt, hamsia fiind o specie foarte perisabilă.

O metodă de a testa peştele e să-l apăsaţi cu degetul. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială.

Cel mai răspândit mod de preparare a hamsiei e cel prin care peştele curăţat se dă prin făină şi sare, apoi se prăjeşte în ulei încins. Împreună cu usturoi şi mămăligă e un deliciu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net