Îngropaţi de vii în case - FOTO
În multe localităţi din Buzău şi Vrancea întâlnim imagini desprinse parcă dintr-un film despre epoca de gheaţă. Zăpada ajunge până la streaşina caselor, iar pentru a putea ieşi din locuinţe oamenii au săpat tuneluri înguste. Rafturile magazinelor sunt goale de câteva zile, iar acolo unde pâinea a ajuns, după şase zile, s-a dat cu raţia.
În localităţile vrâncene de pe Valea Râmnicului, oamenii nu mai au alimente, proprietarii magazinelor hotărând să nu le mai deschidă pentru că pe rafturi nu mai este nimic de vânzare.
"Noi suntem în continuare blocaţi total. La magazinele de la noi din comună nu se mai găseşte nimic. Lumea a luat tot ce se putea, făină, mălai, ulei, tot ce se poate mânca.
Este jale, dacă nu ajung cu pârtie aici suntem terminaţi. De pâine nu mai poate fi vorba de săptămâna trecută", a spus primarul comunei Jitia, Nicolae Noapteş.
Nămeţii pot ascunde şi “surprize”. În acest caz, localnicii au găsit o maşină îngropată complet în zăpadă
O situaţie similară se înregistrează şi la Vintileasca şi la Bordeşti, unde pâinea a fost adusă în magazine cu sania trasă de cai, după şase zile în care localitatea a fost complet izolată. Vineri s-a vândut "cu porţia".
"Este de groază, nu credeam că am să mai apuc vremurile în care franzela să se dea din nou cu porţia.
Vânzătorul a spus că nu dă mai mult de cinci franzele de persoană în aşa fel încât să ajungă la toată lumea din sat.
Alte produse nu au mai adus la magazin. Ce era s-a terminat tot şi nu mai ai ce să cumperi", a spus unul din locuitorii comunei Bordeşti.
Bătrânii au primit, în sfârşit, câte ceva de-ale gurii
Oamenii se plâng că şi adăposturile în care se aflau animalele au fost acoperite de nămeţi, iar animalele nu au mâncat de câteva zile.
"Trei zile nu mi-am găsit găinile. Mergeam pe zăpadă, pe deasupra cuştii lor. Ce au mâncat şi ce au băut, ele ştiu.
Bine că n-au murit că nu mai aveam ce mânca! E multă zăpadă. Cât nu s-a circulat, nu a fost nici pâine, nici nimic", spune un localnic din Bordeşti.
La malul mării, oamenii au altă problemă: gheaţa groasă care le-a acoperit bărcile
Şi la Slobozia Ciorăşti, localitate situată la şapte kilometri de Focşani, oamenii au fost nevoiţi să sape culoare prin zăpadă pentru a putea ieşi din case.
Aici, în unele zone, stratul de zăpadă ajunge până la patru metri, iar oamenii merg pe deasupra caselor când se duc la magazinul din sat.
Bătrânii din sat spun că nu îşi aduc aminte de o iarnă atât de aspră şi de nămeţi atât de mari.
Nu mai pot duce morţii la cimitir
Căderile masive de zăpadă din unele judeţe din ţară nasc situaţii uluitoare. Locuitorii din unele sate izolate de nămeţi stau cu morţii în casă, neputând să ajungă la cimitir.
Fotografia alăturată a fost realizată în satul Văcăreasca, din comuna buzoiană Glodeanu Siliştea.
Imagine şocantă: un sătean din Văcăreasca stă la căpătâiul vecinului mort de patru zile
Un bărbat a murit în urmă cu patru zile, iar vecinii sunt nevoiţi să stea cu el în casă pentru că nu au cum să ajungă la cimitir.
Mai mult, nici rudele de la oraş ale decedatului nu pot veni în sat pentru a se ocupa de cele necesare înmormântării.
Conform estimărilor, peste 20 de persoane decedate în sate din Buzău şi Vrancea sunt ţinute în case de mai mult de trei zile.
În alte locuri, unde înmormântările s-au putut ţine, sicriele morţilor au fost trase cu funii prin nămeţi până la cimitir.
Încă un val de viscole şi ninsori abundente
Incredibil ce iarnă grea avem! Credeam că scăpăm de ger şi, iată, meteorologii anunţă din nou ninsori abundente, viscole şi vânt cu viteze de peste 50 km/h.
ANM a emis ieri avertizări, pe ore şi judeţe, astfel încât nimeni să nu poată spune că a fost luat prin surprindere.
DUMINICĂ
! Cod portocaliu. De azi, de la ora 18,00, până mâine, la ora 12,00.
În şase judeţe din sud-vestul ţării: Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea şi Olt, va ninge abundent, iar vântul va sufla cu viteze la rafală de până la 55 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.
Stratul de zăpadă nou depus va depăşi local 30 cm.
! Cod Galben. Azi, de la ora 18,00, până mâine, va ninge în toate judeţele din Muntenia, precum şi în judeţele: Galaţi, Vrancea, Covasna, Timiş şi Hunedoara, dar şi în zona de munte a judeţelor Braşov şi Sibiu.
Stratul de zăpadă nou depus va depăşi local 15 cm. Vântul va avea viteze la rafală de până la 50 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.
LUNI
! Cod portocaliu. Ninsori abundente, în zilele de 13 februarie, ora 12,00 şi 14 februarie, ora 02,00.
Va ninge abundent în partea de sud şi sud-est a ţării, iar vântul va sufla cu până la 55 km/h.
Temporar va fi viscol şi se depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 cm şi izolat 50 cm.
Sunt vizate toate judeţele din sudul ţării.: Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea.
! Cod Galben.În timp ce în sud va fi viscol, va ninge în judeţele: Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Timiş.
Stratul de zăpadă nou depus va depăşi local 15 cm. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la40 km/h.
MARŢI
! Cod portocaliu. Vor fi ninsori abundente şi intensificări ale vântului în intervalul marţi, de la ora 02,00 până la ora 14.00.
Vor fi afectate judeţele: Teleorman, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea.
Vântul va vufla în rafale de până la 70 km/h şi va viscoli zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 cm.
! Cod Galben. Ninsori în judeţele: Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Vâlcea, unde stratul de zăpadă nou depus va depăşi local 15 cm.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 40 km/h, viscolind zăpada.
Flash Iarnă
Campanie umanitară. Crucea Roşie Română lansează o campanie pentru ajutorarea persoanelor blocate de nămeţi, izolate şi fără posibilităţi de aprovizionare în judeţele Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Botoşani, Bacău, Iaşi, Arad, Brăila, Neamţ şi Ilfov.
În aceste zone sunt necesare apă, alimente de bază şi pături. Primele trasporturi au fost făcute în judeţele Buzău şi Ialomiţa, unde au fost trimise 1.400 kg de alimente: ulei, mălai, paste făinoase, conserve şi pâine.
Puteţi face donaţii on line, la www.crucearosie.ro sau în conturile special deschise. Informaţii aflaţi de la 021.3171710 sau 0748238 024.
65 de morţi. Alte opt decese au fost înregistrate ieri în judeţele Cluj, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Timiş şi Vaslui.
Numărul celor care au murit din pricina vremii a urcat la 65.
Aşteptau Salvarea. Până ieri la prânz, nouă bolnavi aşteptau Ambulanţa, dar drumurile erau blocate.
Cele mai multe cazuri au fost în judeţul Buzău.
Drumuri închise. Rămâne închisă A2 Bucureşti -Feteşti, precum şi alte cinci drumuri naţionale.
Pe majoritatea drumurilor naţionale din sudul ţării sunt restricţii de totaj. Atenţie, condiţiile meteo pot închide noi drumuri.
590 de morţi în Europa. Valul de frig abătut asupra Europei a făcut 590 de victime, până ieri.
Cea mai grea situaţie este în Ucraina: 135 de morţi.
Dunărea îngheţată. Zeci de mii de persoane sunt izolate de-a lungul fluviului Dunărea, care este îngheţat pe sute de kilometri, în Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia şi România, până în Deltă.
Portul bulgăresc Silistra este total blocat, aşa cum nu a mai fost din anul 1985.