Legea pensiilor, modificări care vor afecta milioane de români

Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor ar trebui sa fie adoptată de Parlament în perioada următoare, ea urmând să vină cu mai multe modificări. Acestea vor afecta milioane de români. Iată ce s-ar putea schimba.

Noua lege a pensiilor ar putea veni cu modificări importante
Noua lege a pensiilor ar putea veni cu modificări importante

Se ia în calcul varianta modificării punctului de calcul, astfel încât să nu mai existe o inechitate la acest capitol. Acest subiect este unul sensbil, în condițiile în care o parte considerabilă dintre pensionari se simt nedreptățiți și sunt nemulțumiți de modul cum au fost calculate pensiile.

Se discută însă și despre cum o să arate cotizația minimă pentru pensionare. Este luată în calcul varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani.  În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii. 

Modificări în legea pensiilor. Românii nu mai pot cumpăra vechime

Un alt aspect important este acela că românii care au nevoie de vechime în muncă o mai pot cumpăra doar până până în august 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Prin urmare, cei care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pot plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă. 

O mare îngrijorare o reprezintă însă posibilitatea schimbării formulei de calcul, acest lucru atrăgând majorări mai mici decât prevedea vechea lege, scrie Antena 3. Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament în momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen.

”Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor.

Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a precizat Marius Budăi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net