Mesele în Familia Regală a României. Ce mare artist rămânea nemâncat, câţi bucătari a schimbat Regina Maria
Familiile regale au fascinat dintotdeauna, iar oamenii au dorit să ştie cât mi multe detalii despre vieţile lor private. Familia regală a României a strălucit în Europa, iar seratele, balurile şi petrecerile pe care le dădea erau adevărate evenimente în epocă. Dar se servea la aceste mese, care erau preferinţele la curtea regală, de unde se aprovizionau bucătarii?
În timpul domniei lui Carol I, prânzul şi cina, se serveau mereu la ore fixe, 13.00 şi 20.00, fie că se aflau la Bucureşti sau la Castelul Peleş, la Sinaia. Pentru un prânz de gală, se trimiteau invitaţii din timp şi ţinuta obligatorie.
Toţi cei prezenţi aşteptau ca Regele să se aşeze primul. Totodată, acesta era cel care începea primul un nou fel de mâncare, nimeni nu avea voie să facă acest lucru înaintea sa, nici măcar membrii familiei regale (de altfel, acest protocol este respectat şi astăzi la Curtea Regală a Marii Britanii – n.r.). Deseori, printre invitaţi se număra George Enescu. Acesta, fiind cel mai tânăr, era servit ultimul. Din cauza faptului că regele termina repede masa, compozitorul rămânea mai mereu nemâncat.
Citește aici detalii surprinzătoare despe modul cum se desfășurau mesele Familia Regală a României, ce preferințe culinare aveau Regele Carol I, Regina Elisabeta și ceilalți membri regali.