Mobilizare uimitoare de Ziua Națională a Lecturii. Ce s-a întâmplat azi în școli

România are, din acest an, o Zi națională a lecturii. Am sărbătorit-o azi, 15 februarie nu doar în școli și biblioteci, ci și în teatre, ONG-uri. Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, Ziua Lecturii s-a bucurat azi de un succes enorm.

image

Totul a început dimineața, în școli. Ministrul Educației a anunțat că marți, programul elevilor se modifică în toate instituțiile de învățământ, astfel încât între orele 11.00 și 14.00 toți copiii să citească ceva. Învățătorii și profesorii au organizat în acest interval activități de lectură la care au participat elevi și preșcolari, fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

Ministerul Educației a invitat și bibliotecile să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ. De asemenea, li s-a recomandat asociațiilor și fundațiilor nonprofit să susțină cluburile de lectură, ateliere cu discuții și dezbateri pe teme literare.

Cove și Diana Bart au citit azi copiilor

image

Asociația CONIL, care deservește peste 300 de copii cu nevoi speciale, a răspuns provocării și a organizat un eveniment inedit, cu invitați de seamă: Cove și Diana Bart, prezentatorii Focus Monden de la Prima TV, au venit în mijlocul copiilor și le-au citit povești. Tot de Ziua Lecturii, asociația a lansat oficial o bibliotecă generoasă, cu peste 3.800 de volume, mare parte din ele donate de edituri partenere și de persoane fizice.

Teatrul Nottara din București a oferit un cadou tematic celor care azi și-au achiziționat bilete la spectacole: cartea „În pas de teatru pe bulevard”, semnată de Claudia și Daria Dimiu. Este o monografie a teatrului, realizată cu prilejul împlinirii a 70 de ani de existență a instituției.

image

Tot de Ziua Lecturii, Asociația Curtea Veche a lansat programul #CopilariaLaNarativ, prin care oricine dorește să ajute un copil sărman, dar nu știe cine are mai multă nevoie, să o poată face. Astfel, poți intra pe platformă și cumpăra un pachet care conține 3, 6 sau 12 cărți, pe care editura le va dărui în numele tău unui copil.

Românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi

Conform datelor Eurobarometru şi Eurostat, românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi; 93,5% nu cumpără nici măcar o carte pe an; 68,5% nu au citit o carte în ultimul an şi doar 6,2% dintre români citesc cărți în mod constant. Iar, conform datelor PISA, 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază în citire.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net